010 BANNER Dia Europeu dels Parcs Naturals 24 mayo 1300X762 VALAquest dijous, 24 de maig, es celebra el Dia Europeu dels Parcs Naturals. Per aquest motiu, la Diputació de València ha volgut tornar a mostrar el seu compromís amb el patrimoni natural i la seua cura, tal i com ha assenyalat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort.

Doncs, la figura dels Parcs Naturals té com a finalitat protegir els espais naturals i permetre que les generacions futures també puguen gaudir i utilitzar els seus recursos.

El diputat ha explicat que “es necessari reivindicar el patrimoni natural del nostre territori, un patrimoni natural que contribueix en gran mesura a millorar la salut del nostre medi ambient però que, sobretot, contribueix a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i és un veritable recurs per la les generacions actuals i futures”.

010 Dia Europeu dels Parcs Naturals 24 mayo VAlLa Comunitat Valenciana compta amb una xarxa de 22 Parcs Naturals de molt diversos tipus: illes, rius, aiguamolls, serres litorals i serres interiors. La fragilitat mediambiental d’alguns espais de Comunitat Valenciana i la necessitat de protegir-los va portar en 1994 a la creació de la Llei d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, que garanteix l’ordenació de les activitats en els Parcs Naturals per a fer compatible l’ús humà amb la conservació.

A la província de València s’hi troben sis d’aquests parcs naturals que representen la diversitat mediterrània: dos rius, el Túria i les Falçs del Cabriel; tres serres interiors, Xera-Sot de Xera, la serra Calderona i la Pobla de Sant Miquel i un aiguamoll, l’Albufera de València.

La figura de Paratge Natural Municipal (PNM) és una de les set categories d’espai protegit definides en la Llei d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana (Llei 11/1994). En aquest sentit, la Diputació provincial va presentar el 5 de juny de 2012, Dia Mundial del Medi ambient, la Guia de Paratges Naturals Municipals de la Província de València, que glossa els paratges aprovats en la província fins a aqueixa data i inclou espais naturals de 33 municipis: Alcublas, Alzira, Barxeta, Benimodo, Camporrobles, Canals, Carcaixent, Cases Altes, Castelfabib, Castelló de Rugat, Xiva, Xulilla, Corbera, Énguera, Estubeny, Gandia, La Pobla de Vallbona, Llaurí, Llombai, Manuel, Montesa, Montitxelvo/Terrateig, Navarrés, Ontinyent, Pinet/Llutxent, Puçol, Quatretonda, Setaigües, Torrent, Toixa, Vilamarxant, Xàtiva, Iàtova.

En el 2015 la Diputació va concedir unes subvencions destinades a fer actuacions per al foment, conservació i gaudi dels PNM, aplegant fins al 90% dels pressuposts presentats.  En 2016 es torna a  publicar una nova convocatòria que està executant-se en l’actualitat per tal de realitzar actuacions de divulgació a la societat dels valors e importància dels PNM, l’elaboració d’estudis tècnics (Plans d’Ús Públic, Catàlegs, etc.), així com el manteniment d’infraestructures del PNM i la realització d’actuacions orientades a la conservació de la fauna i flora.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment