14195786w(EFE) La titular del jutjat d’Instrucció número 8 de València, que investiga el cas Erial, ha ordenat presó incondicional i sense fiança per a l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana per risc de fuga i de destrucció de proves.

Zaplana, detingut dimarts al costat de sis persones en aquest cas que investiga els delictes de blanqueig de capitals, suborn, malversació i prevaricació, abandonava la Ciutat de la Justícia de València, poc abans de les 21.00 hores d’ahir dijous, camí de la presó de Picassent.

Els detinguts al costat de Zaplana són els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de l’exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, que han quedat en llibertat amb mesures cautelars, l’excap de gabinet de Zaplana a la Presidència de la Generalitat, Juan Francisco García, l’ex alt càrrec de l’Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica, Joaquín Barceló i la seva dona, Felisa López, i l’assessor fiscal Francisco Grau. Per a aquest últim i per Barceló, la jutgessa també ha decretat presó, mentre que encara es desconeix la situació en què queden López i García, els últims a declarar en seu judicial.

Investigació

Després de passar per la caserna de la Guàrdia Civil de Patraix, a València, tots els implicats en aquesta causa van ser traslladats, a partir de les 12.30 hores, a la Ciutat de la Justícia de València, per ser posats a disposició judicial.

El focus del cas Erial està posat sobre les adjudicacions de les ITV de la Comunitat Valenciana en 1997 i sobre el pla eòlic autonòmic, aprovat el 2011. Els investigadors creuen que alguns dels empresaris beneficiaris haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions.

Precisament, el blanqueig i repatriació de diners en els últims anys per part d’Eduardo Zaplana hauria estat la segona peça clau per activar la investigació del cas Erial, segons fonts de la investigació.

Tant en el cas de la privatització de les ITV, realitzada en 1997 durant el mandat de Zaplana al capdavant de la Generalitat, com en les concessions del Pla Eòlic apareixen com a beneficiàries, gairebé sempre en unió temporal amb altres mercantils, empreses propietat o participades per Vicente i José Cotino.

Procés

L’anomenat cas Erm va saltar als mitjans de comunicació aquest dimarts amb la detenció a València de l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.
Aquest mateix dimarts, Zaplana va estar present en els registres que els agents de la UCO van realitzar a sa casa a València al matí i, a la vesprada, al seu xalet de Benidorm. Després de passar la nit als calabossos de la caserna de Patraix, l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball va ser traslladat dimecres a Madrid per assistir al registre d’un habitatge i un despatx a la capital d’Espanya.

Ahir dijous, els detinguts i investigats es van acollir al seu dret a no declarar davant la Guàrdia Civil i, amb les diligències instruïdes, van ser traslladats davant la titular del jutjat d’Instrucció número 8.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment