discapacidadEl decret del reglament de la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió elaborada per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha entrat en vigor després de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

El text normatiu desenvolupa aspectes concrets de la normativa i el procediment administratiu per al reconeixement del dret a percebre aquesta prestació que es regeix pels criteris de simplificació, coordinació interadministrativa i interdepartamental i gestió telemàtica.

Així mateix, regula les modalitats de la renda valenciana d’inclusió i els seus complements, les persones titulars, requisits i obligacions, estableix les quanties i el seu càlcul així com el procediment de concessió de la Renda.

També regula els criteris i indicadors que permeten als serveis socials municipals dur a terme la tasca que la llei els encomana, i aplicar de manera homogènia i personalitzada els instruments d’inclusió social.

A més, regula els òrgans de coordinació i participació i els terminis d’aplicació als procediments en el primer any de funcionament de la norma.

La renda valenciana d’inclusió, que substitueix a la renda garantida de ciutadania, inclou millores com l’ampliació i flexibilització dels requisits per poder accedir a l’ajuda, l’augment de temps de cobertura de la prestació i l’estalvi en la gestió burocràtica.

En concret, enguany es posen en marxa dues de les quatre modalitats d’aquests ajuts, la renda de garantia d’ingressos mínims, per als que no volen sotmetre al pla d’integració sociolaboral previst pels tècnics dels serveis socials; i la d’inclusió social per als demandants que sí que accepten el pla d’integració plantejat pels especialistes per a la seua inclusió social i recerca de feina.

Amb aquesta normativa, el Consell converteix la renda en un instrument unificat que permet a les persones refer el seu projecte de vida i també acabar amb la burocràcia i la gestió dispersa, de manera que s’aconseguisca una major eficàcia en la lluita contra la pobresa.

Novetats

En aquest sentit, el reglament preveu la possibilitat que la renda tinga caràcter indefinit, sempre que persistisca la situació que fa necessària la seva percepció, i una renovació cada 3 anys i més, serà necessari només un any d’empadronament, enfront dels 24 mesos anteriors, exigint únicament la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a tenir dret a aquesta.

A més, preveu que la prestació econòmica prevista a la llei podrà ampliar-se fins a un 25% addicional per cobrir les despeses derivades de l’habitatge, en el cas que aquesta siga residència habitual, i del consum energètic.

També introdueix novetats significatives com la redefinició de les unitats de convivència, de manera que ara dues unitats de convivència poden tenir el mateix domicili, sempre que els serveis socials així ho consideren.

Poden sol·licitar aquesta nova ajuda a través dels serveis socials municipals, totes les persones que no tinguen recursos econòmics i que acrediten la seua residència efectiva en algun municipi valencià durant l’últim any, així com aquelles que hagen viscut a la Comunitat 5 anys dels últims 10.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment