Ahir divendres, 15 de juny, el Saló de plens del Castell de Bétera va acollir la presentació del llibre ‘Refranyer valencià. Saviesa popular dels nostres avantpassats’. El seu actor, el mestre Miguel Cervera Sanz, va ser l’encarregat d’explicar tots els detalls d’aquest exemplar. Durant l’acte de presentació va estar acompanyat per la regidora de Cultura, Raquel Puig.
Després de contar diverses anècdotes i oferir detalls d’alguns dels refranys, es va procedir a un col·loqui entre els assistents i l’escriptor d’aquesta obra.
L’èxit d’aquest llibre va aconseguir que es publicara una segona edició. Uns 1.000 refranys i 250 dites populars es troben recollits en aquest treball de deu anys. Alguns dels refranys són obres del mateix autor, encara que no revetla quins.
Per a Cervera Sanz el refranyer és una filosofia de vida. Així, dedica la portada de ‘Refranyer valencià’ als veïns del seu poble natal, Alfarp, que eren analfabets i ensenyaven als seus fills a força de refranys i dits. D’aquesta manera, contava als veïns de Bétera com va aprendre els refranys que, des de ben menut, són pare li ensenyava. “Estic educat des del refranyer perquè açò és la saviesa del poble, és independent de les ideologies polítiques i és tan antic com la mateixa civilització”.
Els refranys també ajuden a contribuir a la difusió d’aquesta part de la història del nostre territori i de l’idioma valencià. De fet, a l’autor li agradaria que aquests formaren part de l’educació dels escolars, ja que parlen de l’experiència quotidiana.
En les seues pàgines organitza cadascun dels refranys per temes, entre els quals s’inclouen les relacions personals, l’agricultura i la terra o el santoral, entre altres.


 
 
Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment