Bétera va acollir aquest dilluns una sessió plenària extraordinària per a debatre l’estat del municipi. Aquest debat va ser conseqüència de l’Ordenança de Participació aprovada per l’actual govern local, l’any passat, que va incloure com un dels seus punts més importants la celebració d’un ple per tractar de manera anual l’estat del municipi.
El ple començava amb una exposició per part de l’Alcaldessa del municipi, Cristina Alemany, sobre la situació en què es troba la localitat. La primera edil va fer un repàs dels treballs i millores més destacades dins de cada departament:

Drets Socials

La primera àrea que destacava era l’àrea de drets socials. En aquest sentit, Alemany parlava de l’increment de la partida destinada a l’esmentat departament, degut també a l’augment de les peticions per part dels ciutadans. Aquest increment de la partida ha facilitat l’augment de les ajudes i l’ampliació dels programes destinats als veïns del municipi amb necessitats reals i als quals se’ls està donant una continuïtat laboral, explicava la mateixa alcaldessa.
D’aquesta manera, les persones amb diversitat funcional compten amb un programa d’activitats prorrogat en el temps (tallers terapèutics, teatre i dansa, oci i físiques a les escoles d’estiu i de Nadal). Quant a les persones majors, a més de tindre una setmana dedicada exclusivament a ells, també s’ha intentat donar continuïtat als tallers d’informàtica, detallava la primera edil. A més, especificava que, per primera vegada s’ha creat un programa destinat a persones malaltes d’Alzheimer.
També va donar a conéixer que aquesta àrea treballa i dinamitza conjuntament amb la Mancomunitat del camp de Túria en programes que ja existien com el SEAFI (Servei de Mesures Judicials en Medi Obert) o la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Additives.

Cultura

Seguint per Cultura, Cristina Alemany va manifestar que s’ha apostat per la programació diversa i continuada en el temps, destinada a tot tipus de públic i en molts casos a petició dels mateixos ciutadans que demostren moltes inquietuds culturals. En aquesta línia va mencionar el tercer festival d’Arts Escèniques, el programa comarcal musical Ovidi Montllor, el cinema d’estiu, la recuperació del Festival de Jazz i el Festival de Música Clàssica al Castell. També va recordar l’acollida en 2017 de les Trobades de Folklore de la Diputació de València i enguany la recepció com a seu de la Trobada d’escoles en Valencià Camp de Túria.
Així mateix, va comentar que la Biblioteca Municipal continua ampliant els títols cada any i que també destaca com a espai de formació i lúdic. L’ampliació horària en període d’estudis, les exposicions com ‘Pop up’ o ‘Com es fa un llibre’ i el taller ‘Biblioestiu‘ va ser altres de les accions esmentades.

Festes

A l’àrea de Festes va posar en relleu com una de les fites més importants la regularització de situacions anòmales, tal com les subvencions a algunes associacions culturals importants a la localitat; la redacció i aprovació de l’ordenança relativa al llançament de coets la nit del 15 d’agost o l’actualització del Reglament de la Junta Local Fallera. “Els criteris per a la contractació ha continuat sent el foment d’artistes de la nostra terra i la promoció del valencià”.
El treball més destacat per a Alemany és el treball conjunt de Festes amb Patrimoni i Turisme, dirigit al coneixement i posada en valor de tot el patrimoni material de la localitat (publicació de la revista de tradicions i el conte de l’alfàbega, la campanya de banderoles en el recorregut de l’Alfàbega i el documental ‘La nit màgica de Bétera’).

Patrimoni i Turisme

Com a projecte estrela de Patrimoni va parlar del Museu de les cultures i les tradicions que s’instal·larà al Castell. El pla director i el projecte bàsic de les obres estan finalitzats. A més del finançament amb recursos propis, s’han sol·licitat dues subvencions en l’àmbit europeu i estatal.
L’alcaldessa també va remarcar que les intervencions arqueològiques han continuat en 2017 i en 2018 hi ha projectada una altra a l’Horta Vella i l’ampliació de la intervenció després de l’adquisició d’una parcel·la adjacent a l’actual.

Medi Ambient

“Després de 25 anys tots els veïns i veïnes del poble tenen la mateixa recollida de fem. El fem ja es replega als veïns i veïnes de Mas Camarena”, exposava l’alcaldessa en matèria de Medi Ambient. D’altra banda, explicava que el barranc de Carraixet, nexe de diverses poblacions valencianes, comptarà amb una via verda que connectarà localitats costaneres amb les de muntanya per poder anar en bici o caminant.
També va fer saber que segueixen els treballs amb Conselleria per a la declaració del Pla Colom, zona verda més gran del municipi, com a Paratge Natural Municipal. A més, va recordar campanyes de conscienciació com la del ‘Mosquit Tigre’ o ‘Bétera Neta’, la neteja de les parcel·les públiques i privades i els treballs continus amb el Consorci Valencià Interior amb la finalitat de millorar el servei de recollida selectiva i sobretot amb la petició de més contenidors a les urbanitzacions com per al nucli urbà. La senyalització de set vies municipals pel trànsit freqüent de bicis va ser una altra de les tasques mencionades.

Mobilitat Urbana

“La regidoria de Mobilitat posarà en marxa en breu una línia d’autobús interurbà de nova creació que connectarà diverses urbanitzacions de la localitat entre elles i amb el nucli urbà”, va indicar l’alcaldessa qui també va comentar que “s’ha sol·licitat major freqüència de pas de la línia d’autobusos que passen per Mas Camarena i Torre en Conill”.

Urbanisme

La Variant Nord és la principal fita destacada per Cristina Alemany dins Urbanisme. “A finals d’aquest any, si tots els càlculs són correctes, podrem veure ja la màquina en marxa” declarava. “Per tal d’adaptar l’urbanisme a la realitat actual i a les seues necessitats, s’està treballant en la modificació estructural del Pla General que ara mateix està en procés de licitació i s’adjudicarà pròximament”, aclaria Alemany. Els treballs per a intentar solucionar casuístiques molt diverses a distints PAIS i zones també es van posar de manifest. A més a més, es contemplen dos projectes importants quant a millora de connexions: la carretera Bétera-Montcada i del Camí de la Providència. Les bases per al concurs d’idees de la remodelació de l’Albereda ja estan en el departament de Serveis Jurídics.

Manteniment en Edificis Públics

La reparació de la coberta de la barraca ja en procés i la reparació de les cobertes del Castell són algunes de les intervencions en edificis històrics més importants. Així mateix, s’estan realitzant diverses auditories d’eficiència energètica a edificis municipals, entre altres tasques de millora i adaptació.

Obres Públiques

Atenent les peticions veïnals s’està treballant en la millora de camins rurals i veïnals, dins el Pla de Reparació de Vials al nucli urbà per a millorar també el mobiliari urbà (pintura viària camí Paterna-Mas Camarena i l’asfaltat d’una part de l’oval de Mas Camarena). Al carrer Morvedre, per exemple s’ha portat a cap una inversió important per a solucionar deficiències que provocaven grans rebentons, instal·lant-se una canonada d’aigua potable nova.

Parcs i Jardins

El Pla de renovació de Parcs continua en marxa, tenint lloc diverses accions de renovació i manteniment a diversos espais al llarg de l’any 2017 i previstes altres.

Aigua

.“Pel que fa a nivell de nitrats, per tal de satisfer les necessitats de la població en aquest sentit, s’han ubicat al nucli urbà quatre fonts d’osmosi inversa ubicades al Poliesportiu, a l’avinguda del País Valencià, a l’R1 i al parc del Camí Paterna, va detallar la primera edil.

Ocupació i Comerç

“Més de 359 persones s’han vist beneficiades amb programes d’ocupació o programes d’ocupació i formació conjuntament”, indicava Cristina Alemany. A més, especificava que quant a recursos econòmics, aquell que eixien directament de les arques municipals amb plans d’Ocupació Local ascendeix a quasi 763.000 euros des de l’inici de la legislatura. Referent a programes subvencionats per altres administracions, el total supera els 2.7.000.000 euros. Una altra tasca hi ha sigut l’adhesió al projecte Red amb l’objectiu de contribuir a la millora dels serveis que presenten les agències de desenvolupament local per a impulsar el desenvolupament econòmic local.
Les distintes actuacions i campanyes conjuntes de l’àrea de Comerç amb l’Associació de Comerciants de Bétera per a potenciar el comerç local també van ser destacades. Una altra de les fites són les accions per tal de dinamitzar el Polígon Industrial de l’Horta Vella.

Personal

La recuperació dels drets i condicions laborals, l’ampliació de les condicions de treball, l’augment de la jornada de personal que actualment té o tenia jornada parcial, l’establiment d’una jornada de treball i horaris en consonància amb els últims acords entre el govern i sindicats i l’establiment d’una major flexibilitat horària són algunes de les tasques realitzades des de l’àrea de personal en aquests últims tres anys, segons es va exposar en la sessió extraordinària.
En serveis jurídics, la contenció de la despesa des de l’inici de la legislatura s’ha reduït, havent-hi un estalvi a 2017 del voltant el 70%, segons indicava Cristina Alemany.
D’altra banda, s’ha renovat l’antic vehicle de Protecció Civil i es pretén adquirir tres nous vehicles per a la Policia Local.

Educació

En matèria d’educació, el programa ‘Xarxa Llibres’ continua en marxa. En el pròxim curs, els alumnes de 2 a 3 anys de les escoletes infantils rebran l’educació de manera gratuïta. Amb el Pla Edificant, es milloraran les instal·lacions del CEIP Camp de Túria i Lloma del Mas i l’IES Les Alfàbegues. També suposarà la construcció de dos centres educatius: un d’infantil i primer amb la possibilitat d’incloure una tercera línia i un institut nou de tres línies i on s’ubicarà el cicle d’emergències. L’increment de sol·licituds en l’Escola d’Ensenyament d’Adults (EPA) o l’acollida del programa Unisocietat són altres tasques destacables, a la qual se li suma la revisió d’ampliació de l’Escola Oficial d’Idiomes.

Igualtat

En Igualtat es va valorar la presa de contacte amb les associacions de dones per a recollir sensibilitats diverses i idees, les diferents campanyes de sensibilització, així com la incorporació d’una agent d’Igualtat.

Joventut

En Joventut es va ressaltar les accions per a dotar espais, on els joves puguen debatre i compartir experiències.

Esport

En esports, l’alcaldessa i també responsable d’aquest departament va comentar que se segueix en línia d’adequar els espais esportius on es realitzen les activitat físiques. El Pla de Remodelació d’Espais Esportius ha executat obres de millora a zones com a la Piscina Coberta, a les pistes de Tenis i Frontó. A més, es preveuen altres millores a la pista d’atletisme o als camps de futbol.

Hisenda

Per a finalitzar el seu repàs, Cristina Alemany va tornar a recordar que l’Ajuntament del municipi compta amb un deute zero des del mes de juliol de 2017 i que la liquiditat és de 16 milions d’euros.
Posteriorment, a aquesta exposició va tindre lloc una ronda amb intervencions de cada portaveu i la corresponent rèplica del govern municipal. Per a concloure la jornada, es va donar resposta a les preguntes, suggeriments i sol·licituds fetes per registre d’entrada per part de les associacions veïnals i les entitats locals. Durant aquests dies oferirem més informació al respecte.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment