El Projecte WEME s’ha implantat per primera vegada en el Centre Educatiu de Mas Camarena. Els encarregats de encetar aquesta iniciativa han sigut els alumnes de 1r de Secundària, durant l’any escolar.
Es tracta d’un treball educatiu interdisciplinari innovador que els converteix en una companyia de teatre per complet. WEME convida als alumnes a desenvolupar el seu costat més creatiu realitzant des de zero la seua pròpia companyia de teatre al llarg d’un any lectiu.
La directora del Complex Educatiu Mas Camarena, Maite Marín, afirma que aquest projecte ha sigut una manera de motivar als alumnes des del desenvolupament emocional, social i cognitiu. D’aquesta manera, han donat ales a la seua imaginació i han descobert noves capacitats durant l’any lectiu.
En part, aquesta iniciativa naix pel Projecte Lóva del Teatre Real de Madrid, compartint la idea de formar una companyia de teatre en la qual els alumnes treballen en equip amb la finalitat d’estrenar la seua obra a final de curs i mostrar tot el que han aprés. El col·legi va integrar WEME de forma interdisciplinària, ja que són diferents àrees les que han participat. Els departaments de llengua, tecnologia, educació física, música i educació plàstica han sigut guia dels alumnes.
Doncs, els vertaders protagonistes han sigut els escolars. Aquests s’han encarregat de crear des de zero tot el necessari per a tindre una companyia de teatre, des de triar el nom, en aquesta ocasió s’han cridat “Just Us” i triar l’obra, aquesta vegada es va decidir realitzar un musical que versiona tot un clàssic: “Grease”.
Els més de 130 alumnes de 1r de Secundària van triar a principi de curs quin paper exerciria dins del projecte. Hi ha intèrprets, escenògrafs, relacions públiques, coreògrafs, maquilladores, tècnics d’il·luminació, cantants, guionistes, etc. En resum, tots els treballs que implica una companyia.
El professorat per la seua part ha adquirit un rol de guia i de coordinador, ja que és un projecte a gran escala amb un gran nombre d’alumnes participant. Això li ha donat l’oportunitat a l’alumne de posar en pràctica les seues pròpies idees, equivocar-se, rectificar i millorar.

Treball en equip

Al llarg de tot el curs els alumnes han participat en dinàmiques de grup en les quals ha sigut vital treballar units i els ha servit per a conscienciar-se de la importància del treball en equip. Per exemple, un maquillador no pot treballar sense intèrprets, un intèrpret no actua sense un guió i un guionista necessita un escenògraf per a teatralitzar la seua obra. Tot un engranatge que els alumnes han desenvolupat i lloc en escena fomentant així la seua autonomia i la seua col·laboració en un equip.
Encara que els alumnes han sigut els vertaders protagonistes, aquesta iniciativa ha permés que col·laboren amb ells professionals del món del teatre, l’equip directiu del centre i els pares i mares. D’aquesta manera s’ha aconseguit crear una àmplia i variada xarxa de coneixement que ofereix a l’alumnat una visió completa i diversa del que comporta realitzar un treball com aquest.

Estrena en el teatre

Aquest final de curs es va realitzar l’estrena en el saló d’actes de les Escoles San José, el que els ha permés un major aforament. Més de 700 persones van acudir al llançament d’aquest gran projecte. En les dues hores que va durar el musical, es reflectia tota la il·lusió, treball i energia posada durant tot l’any. El Complex Educatiu Mas Camarena ha posat en marxa aquesta tasca, pels clars beneficis que aporta a l’alumnat. És un mètode que fomenta l’educació en valors i l’harmonia entre companys, premisses claus en aquest centre. També, propicia el desenvolupament de les intel·ligències múltiples, de la creativitat, del pensament crític i la resolució de problemes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment