El Saló de Plens del Castell de Bétera s’omplia aquest dimecres de familiars de represaliats a la població després de la Guerra Civil, veïns i autoritats polítiques de diversa índole que assistien a la presentació del llibre ‘El recuerdo del olvido. Bétera 1939-1959‘. Es tracta d’un llibre que recull tant els casos d’aquells ciutadans del municipi que van pagar amb la seua vida al ser afusellats, com els que van patir penes de presó, els que van ser declarats en rebel·lia o els que van haver d’exiliar-se fugint de la repressió franquista. Aquest exemplar és fruit del treball i estudi de centenars d’expedients judicials per part del seu autor, Juan Vicente Piá i García. Es tracta d’un reconeixement a moltes persones que van patir la repressió d’una dictadura pel fet de tindre altra ideologia política i haver defés el govern legal i democràtic emanat d’unes eleccions.
L’acte de presentació va estar presidit per l’Alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, qui va fer un breu repàs de la trajectòria professional de l’artífex d’aquest llibre. La primera edil va mencionar que aquest és col·laborador de la Web del Centre d’Estudis Locals de Bétera i que es va llicenciar en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València en 1990. En 1995 va entrar a treballar en el Consistori, sent anomenat en 2002 Documentalista Municipal. Des d’aquell moment ha treballat en la recopilació de tota aquella informació que es va perdre en la revolta anarquista de 1933 i en la Guerra Civil quan va ser destruït l’Arxiu Municipal. També ha treballat en altres treballs com un estudi dels canvis de nomenclatura dels carrers del municipi o la creació d’un índex de tots els temes tractats pel Ple Municipal des de 1937.
Seguidament, va intervindre l’historiador i escriptor, Joan Manuel Pons, qui va fer una xicoteta referència a la Llei de la Memòria Històrica.
Posteriorment, Juan Vicente Pià va explicar per capítols el seu treball. Aquest està dividit en cinc capítols:

  • Capítol 1. Condemnats a mort, executats.
  • Capítol 2. Condemnats a mort no executats.
  • Capítol 3. Condemnats a penes de presó.
  • Capítol 4. Declarats en rebel·lia.
  • Capítol 5. Exiliats.

Per concloure, l’autor va voler agrair el suport de tots aquells que han col·laborat i han estat al seu costat al llarg de tota aquesta tasca, especialment a la seua família.
Finalment, es va fer entrega de dos llibres a cada familiar de les persones represaliades. El llibre es pot també adquirir per un mòdic preu a l’Ajuntament de Bétera.
A continuació, deixem el vídeo de la presentació:

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment