El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha signat amb els responsables de Patrimoni de 42 ajuntaments de la província un acord per a posar en marxa 55 projectes de rehabilitació de Patrimoni Cultural. A través d’aquests acords es cofinançaran projectes per valor d’11,1 milions d’euros procedents del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.
El Castell de Bétera serà un dels mencionats projectes que es veuran beneficiats d’aquest acord. D’aquesta manera, l’Ajuntament del municipi rebrà 487.512,50 euros de FEDER per a la fase de restauració, la seua posada en valor i la seua habilitació com a museu.
Betera.com ha parlat amb el responsable local de l’àrea, Joano Baudés, qui ha mostrat la seua alegria davant aquesta actuació. Cal recordar que fa uns mesos es va finalitzar el pla director, el qual mostrava els problemes greus d’humitats que afecten l’estructura de l’edifici i es va realitzar l’avantprojecte del disseny de les sales i el projecte bàsic. Ara,”en aquesta primera fase del projecte es tracta d’arreglar l’interior del castell, les cobertes i tots els desperfectes que hi ha actualment i també volem arribar a reparar el que és la Torre 1 i intentar la Torre 2 per fora. És a dir, deixar aquesta part de l’exterior conforme era en el Segle XIV”, detalla el regidor de Patrimoni. En aquest sentit explica que “no s’arribarà a restaurar tot l’exterior del castell però sí que es deixarà ja una ressenya molt important adequada, deixant-se veure ja una mostra considerable de l’edifici original, i per dins quedarà perfecte, solucionant les humitats actuals i la fusta afectada per les termites”. “Es restaurarà la planta baixa i pensem que durant aquest treball podrem trobar alguns vestigis de les instal·lacions del citat Segle XIV”, revetla.

Fases

Segons indica Joano, als quasi 500.000 euros que aporta Conselleria, per a aquesta actuació que en la seua totalitat és d’1.179.780,25 euros, se li sumen 100.000 euros atorgats per part de Diputació per a les cobertes i l’adequació d’una de les sales. “Tenim pendent la subvenció del Ministeri que suposarien uns 450.000 euros, aproximadament”, prossegueix l’edil.
Siga com siga, el responsable de Patrimoni expressa el bon ritme d’aquesta tasca i pensa que cap a novembre ja podran iniciar-se les obres, donat que ja s’està portant a terme el projecte d’execució i en setembre es vol començar a traure a licitació. “A banda està el projecte de museïtzació, que falta traure’l a licitació i del qual també tenim en marxa el seu avantprojecte”, afegeix.
Tal com comenta el regidor, “la idea és que al llarg de l’any que ve la primera fase ja estiga finalitzada i a finals d’any ja es comence a museïtzar i que en 2020 ja estiguera el museu acabat. En aquest sentit, si s’obtinguera una altra subvenció, ja es podria iniciar la segona fase que se centra exclusivament en l’exterior del castell per complet”.

Equip de treball

Joano Baudés també ha alabat i s’ha mostrat satisfet per la tasca realitzada en l’àmbit tècnic per part dels arquitectes.”Els professionals de l’Ajuntament de Bétera han fet un treball fantàstic entorn dels projectes i a tot el procés de tramitació de les subvencions. A més, l’equip d’arquitectes encarregats del Pla Director i el projecte bàsic, entre altres, són molts professionals i grans experts en restauracions d’aquest tipus d’edificis històrics”, declara.
“La Conselleria de Patrimoni ja coneix els nostres projectes, ja sap que és un tema molt seriós i que el que estem fent va endavant i ens trobem molt contents amb el resultat que anem obtenint”, matissa.
Mostra de la nostra identitat
D’altra banda, Baudés també ha volgut convidar als veïns i veïnes del municipi a l’exposició que s’ubicarà, a partir d’aquest dijous, a l’Ajuntament Vell de la localitat (carrer Major, 12). Sota el títol “El Castell de Bétera, el nostre museu, la nostra identitat” es presentarà una mostra del que serà aquest futur museu i els treballs que s’estan realitzant per tal que siga una realitat.
“Volem mostrar a la gent la situació actual del castell i quin serà el posterior resultat després de la restauració. En aquest sentit, veuran l’interés patrimonial amb què compta el mateix edifici, ja que molta gent no coneix la seua verdadera història, i també se’ls detallarà el contingut que se li vol donar. Doncs, aquest espai comprendrà la història del nostre municipi i patrimoni, el museu de la festa (amb l’alfàbega com a protagonista i la indumentària tradicional del 15 d’agost), els coets i el cant valencià. Amb tot açò, perseguim un objectiu clarament educatiu i cultural, però també volem que servisca de motor econòmic i de canvi per al nucli antic de Bétera”, especifica amb il·lusió el regidor.
 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

0 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment