El taller ‘Cuidant de tu‘ ha arribat al Centre de Salut de Bétera, pertanyent al Departament de Salut Arnau de Vilanova-Llíria, en col·laboració amb la regidoria de Drets Socials. A aquesta iniciativa han assistit una quinzena de cuidadors principals no professionals de pacients dependents. En aquest sentit, els participants han sigut familiars propers del pacient amb el perfil de cuidadors informals no remunerats.

Aquest projecte és una de les diverses accions comunitàries que des de fa dos anys desenvolupa el Departament de Salut Arnau de Vilanova-Llíria.

Segons ha indicat Manuel Arroyo, infermer del centre de salut de la localitat i responsable del taller “la gran majoria són dones que passen d’una rutina habitual personal, familiar, social i laboral a la de dedicar-se a una persona dependent, per la qual fins i tot arriben a reduir la seua jornada laboral”.

La finalitat del taller impulsat des de la Direcció de Primària del Departament de Salut Arnau-Llíria, ha sigut abordar de forma integradora les necessitats del cuidador principal que no solen tindre’s en compte i que són, entre altres, la mateixa adaptació a la nova situació, així com la gestió de la sobrecàrrega que comporta.

Per aquest motiu el programa ha inclòs la formació en habilitats per al maneig del malalt juntament amb eines dirigides al cuidador, per a gestionar en l’àmbit emocional i pràctic el canvi que implica la dedicació a una persona dependent, que requereix i demanda atenció.

A més de les pautes de cura del malalt sobre aspectes com la neteja personal, l’alimentació, la medicació o el maneig físic del malalt, de cara al cuidador també s’han abordat situacions que generen ansietat, tècniques per a les habilitats socials, la comunicació, l’organització i aprofitament del temps lliure o l’acte cuidat, com per exemple per a evitar lesions musculars per sobre
esforç físic.

Per a Manuel Arroyo, l’èxit del taller ha sigut que “els cuidadors ja no se senten solos en la seua tasca, ja que entre els mateixos alumnes s’ha creat un grup en el qual donar-se suport, amb el qual comparteixen circumstàncies i experiències” i “això repercuteix punt en el benestar del cuidador, com en el de la persona cuidada” explica.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment