La Direcció General de Prevenció d’Incendis, pertanyent a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha recordat a la ciutadania que no es deu fer ús de barbacoes portàtils en les zones forestals de la Comunitat davant la prohibició d’encendre foc, encara que en diferents superfícies comercials s’ofereixen com a articles vàlids per a utilitzar en la muntanya.

La directora general de Prevenció d’Incendis, Dèlia Álvarez, ha subratllat que “hem de tindre absolutament clar que, tant durant el període estival com fora d’ell, encendre una barbacoa en meitat del camp és tota una temeritat que podria derivar en un incendi forestal amb terribles conseqüències”. Per això des de la conselleria es proposa com a alternativa la preparació de menús de menjar fred, compostos per plats cuinats a casa o elaborats ‘in situ’ i que arriben al camp en neveres o fembreres.

Des de Medi Ambient s’ha fet insistència en aquesta recomanació durant el període estival, una temporada en la qual són molts els usuaris que aprofiten les vacances per a realitzar diferents activitats com senderisme o escalada en la muntanya i que sovint s’acompanyen de pícnics a l’aire lliure. No obstant això, Álvarez ha incidit en què “cal parar atenció amb aquests menjars en el camp, ja que durant l’estiu el risc d’incendis s’incrementa i si els excursionistes no tenen precaucions, és possible iniciar un foc. De fet, tal com indiquen les dades del Sistema d’Informació Forestal el 72% d’aquests incidents es deuen a factors humans”.

D’aquesta manera, la “barbacoa freda” pot estar composta per una gran varietat de combinacions sense la necessitat de posar en perill la seguretat de les zones forestals. Sumat a aquest suggeriment, des de la Direcció General de Prevenció d’Incendis es proposa una altra sèrie de recomanacions amb la finalitat de què els menjars en el camp siguen totalment segurs. No encendre foc, apagar bé les puntes de cigarret, mai tirar-les a terra; i tirar sempre els rebutjos en els contenidors corresponents, són algunes senzilles actuacions que ajuden a protegir les zones forestals de la Comunitat, la seua fauna, la seua flora, i a tota la ciutadania.

Una intervenció ràpida pot evitar un gran incendi i els primers minuts són fonamentals per a impedir que es propague i atallar-lo com més prompte millor.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment