(EFE) La volta al col·le del pròxim curs costarà a les famílies valencianes una mitjana de 218 euros en el cas dels centres educatius públics, 608 per als concertats i 1.894 per als privats. A aquestes xifres s’afig el preu de llibres, del voltant de 300 euros, i el cost del transport escolar, si es requereix, uns 135 euros de mitjana.

Així s’estableix en l’estudi realitzat per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana per a conéixer la previsió de despeses amb la volta al col·le aquest mes de setembre i en el qual s’analitzen, principalment, els preus d’uniformes, material, menjador, llibres i transport.

Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors, ha recomanat comparar preus entre els diferents establiments i aprofitar ofertes i descomptes.

Així mateix, Inglada ha assenyalat que el desemborsament econòmic de les famílies valencianes amb xiquets en edat escolar és menor en el cas que es participe en el programa ‘Xarxa Llibres’ de la Conselleria d’Educació, un estalvi que enguany “pot ser major”, ja que s’incorporen 14.000 xiquets amb edat de 2 anys a l’escolarització gratuïta.

En el cas del col·legi públic les despeses que en principi cal afrontar són el material escolar i, si escau, el servei de menjador escolar.

Si el col·legi és concertat, a aquestes despeses cal afegir habitualment el desemborsament de l’uniforme, que oscil·la al voltant de 380 euros, entre els quals s’inclou a més de l’uniforme, el xandall del col·legi i si escau els pitets, que en molts casos s’adquireixen dos.

Si el col·legi és privat, la xifra ascendeix als més de 1800 euros el primer mes, ja que cal abonar a més la mensualitat, el transport, menjador, assegurances i matrícula en alguns casos.

Des de la Unió de Consumidors han subratllat la necessitat de plantejar iniciatives pedagògiques que implanten nous mètodes en els quals no siga necessari l’ús de llibres de text en suport físic.

Entre les recomanacions que han traslladat, destaquen que es faça un control de despeses, es repasse tot el material escolar que hi haja a la casa per a evitar adquirir productes innecessaris i no comprar tot el material en el mateix establiment per a poder comparar preus, o mirar-los per internet, entre altres.

A més, recomanen evitar comprar les ofertes de tres per dues per l’excés de material i no deixar-se portar pels desitjos del menor, al que s’han d’inculcar valors com “el respecte i la conservació dels seus útils de treball”.

Una altra de les recomanacions és la de no acudir a crèdits ràpids per al finançament de les despeses de la volta al col·le, ja que aquests tenen uns alts interessos que “poden posar en escac l’economia familiar”, o allunyar-se també dels productes escolars amb recursos publicitaris amb personatges del món de l’animació, de la televisió o del còmic perquè suposen un increment del preu del producte final.

Finalment, la Unió de Consumidors ha sol·licitat a les diferents Administracions la necessitat d’incrementar les ajudes als xiquets en risc d’exclusió social perquè disposen de les mateixes oportunitats que la resta.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment