El pròxim divendres, 14 de setembre, el Saló de Plens del Castell acollirà l’acte de la donació a l’Ajuntament del document històric de les al·legacions en dret ‘Porcones’ de l’any 1791, referit al Marqués de Dos Aigües en el plet amb la vil·la de Bétera sobre la pertinència i exacció de diversos drets.

Cal aclarir que una al·legació en dret o un ‘Porcon‘ és un tipus d’imprés del qual hi ha mostra des del segle XVI, però s’han torbat més exemplars datats de la primera meitat del segle XVII. Solen ocupar unes poques fulles en format foli, encara que també n’hi ha extensíssims.
No és habitual que tinguen portada i el més usual és un encapçalament amb un títol que utilitza la fórmula “Por” (nom del demandant) amb un “con” o “contra” (nom del demandat) sobre l’assumpte. D’ací el nom combinat de ‘PorCon‘, donat que és una fórmula repetida en aquests impresos.

Generalment manquen dempeus d’impremta i quan ho tenen sol trobar-se després del text, en el colofó. Entre els quals tenen peu d’impremta els llocs més repetits són Madrid i Granada.

Encara que tipogràficament no són treballs de gran qualitat, és freqüent que incloguen abans de l’encapçalament xicotets gravats (quasi sempre xilogràfics, però també calcogràfics d’escenes religioses, de sants, de la Verge i d’escuts d’órdens religioses. A més, també solen tindre inicials gravades al principi del text. Al final del text és habitual trobar el nom de l’advocat que ha redactat l’al·legació.

L’acte de donació i l’explicació de la importància del document estarà a càrrec de Mariano García Pechuán. Aquest és Professor Titular de Dret Constitucional, doctor europeu per la Universitat de València, amb Premi Extraordinari de Doctorat, investigador Ramón y Cajal (2003-2005), amb estades subvencionades d’investigació en les Universitats de Ratisbona, Gotinga i Heidelberg (República Federal d’Alemanya).

L’acte tindrà lloc a les 18.00 hores. Qui desitge més informació al respecte pot trobar-la a la web del Centre d’Estudis Locals de Bétera.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

2 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment