El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular s’ha reunit aquesta setmana per a identificar oportunitats d’innovació dirigides a les empreses de la Comunitat Valenciana.

Algunes de les propostes plantejades en aquesta trobada han sigut la simplificació de materials amb estructura multicapa, com els utilitzats en els ‘brics’, o el desenvolupament de tractaments alternatius més eficients per a afavorir l’ús d’aigua regenerada.

El grup de treball, en el qual participen representants del col·lectiu científic, instituts tecnològics i l’empresariat, aposta per implantar un nou sistema de marcat dels envasos que permeta optimitzar la recollida i classificació de materials en les plantes de tractament.

L’equip multidisciplinari que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) també planteja alternatives al reciclat mecànic a través de noves tècniques de valorització de residus, entre elles la gasificació o el compostatge. La finalitat d’aquestes iniciatives és reduir al mínim la fracció de fem que acaba en l’abocador.

A més a més, per a impulsar l’ús de l’aigua regenerada en entorns urbans i agrícoles insten al desenvolupament de tractaments alternatius amb la finalitat d’abaratir el seu cost i que incorporen, per exemple, fonts d’energia renovables. Es tracta, així, de millorar la qualitat d’aquesta aigua amb el menor impacte possible sobre l’import final de la factura dels seus consumidors.

El comité també proposa treballar en nous materials i processos productius que permeten allargar la vida útil dels béns de consum.

Així mateix, els especialistes plantegen la posada en marxa d’una plataforma de programari per a afavorir l’ecodisseny col·laboratiu mitjançant la difusió entre el teixit productiu de totes les innovacions en materials i processos que contribueixen a reduir l’impacte ambiental. D’aquesta manera es pretén que les empreses tinguen al seu abast totes les eines per a dissenyar productes des d’un punt de vista sostenible. També s’explora el desenvolupament de materials més sostenibles, alternatius als utilitzats en la fabricació els productes destinats al consum.

Les conclusions finals s’exposaran davant el Comité Estratègic d’Innovació (CEI) en les pròximes setmanes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment