Divendres passat, el Saló de Plens del Castell de Bétera va acollir la donació pública d’un document de “Porcones” de l’any 1791.

L’Alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, va rebre aquest document històric original per part del Professor de Dret Constitucional, Mariano García. El fundador del Centre d’Estudis Locals del municipi, Jorge Alonso, també va estar present en l’acte d’entrega. A més, van assistir diverses autoritats i veïnes i veïns interessats en la donació.

Mariano García va trobar aquesta reliquia en una subhasta i va decidir comprar-la. Dit document estarà guardat a l’arxiu de la població

per a la consulta i estudi de qui ho desitge. D’aquesta manera, tal com va indicar la mateixa alcaldessa, “aquest document històric de gran valor que passa augmentar el fons documental de Bétera i la lectura ajudarà els ciutadans que ho desitgen a aprofundir en un episodi de la història del municipi”.

El professor de Dret Constitucional, va donar a conèixer alguns detalls d’aquest “Porcones” de finals del Segle XVIII. En aquest sentit, va explicar que és un tipus d’escrits que s’aproxima als primers textos de periodisme de tribunals, tot i que és de naturalesa jurídica. Doncs, en ells es reprodueixen al·legacions però no només per als jutges sinó per dirigir-se a l’opinió pública.

La lectura d’aquest escrit pot donar una idea de la duresa de societat feudal en la qual vivia immersa la Vila de Bétera en l’època. Segons va comentar el lletrat, es reflexa l’eterna lluita entre el Marqués de Dos Aigües, i els veïns de Bétera els quals reclamen el que és seu.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment