Divendres passat, 14 de setembre, l’edifici de l’antic Ajuntament de Bétera li obria les seues portes a l’exposició de Joaquín Collado ‘La València Oblidada‘. Aquesta es pot visitar fins al 30 de setembre en horari de 18,30 a 20,30 hores amb entrada gratuïta.

Collado és considerat com un dels principals cronistes visuals de la ciutat de València.

Cal recordar que el 19 de juliol de 2017 es va signar a la Diputació de València el document pel qual el fotògraf valencià autoritzava al Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura, a realitzar un itinerari amb les fotografies que conformen aquesta mostra, la qual que va estar exhibida al MuVIM l’any 2014 dins el cicle d’actes Un mes amb Collado.

La localitat de Bétera va manifestar el seu interés a poder exhibir enguany la mostra fotogràfica que estarà en itinerància fins a l’any 2021, tal com finalment ha portat a terme.

La mostra ha sigut comissariada per Luis Carrasco Llopis i compta amb el suport d’AGFOVAL (Agrupació Fotogràfica Valenciana) i el Cercle Collado.

L’exposició es compon d’un total de 89 obres realitzades entre els anys 70 i les primeres dècades dels anys 80 del segle XX. El material s’ha organitzat en cinc apartats: barri xinés, gitanos, el rastre, Sant Esteve i uns altres.

En l’apartat dedicat al barri xinés es mostren imatges captades de la quotidianitat d’aquest singular ambient dels anys 70, totes elles realitzades amb un enquadrament perfecte, on el fotògraf, dissimuladament, fotografiava les diferents escenes.

D’altra banda, les instantànies relatives a l’ètnia gitana constitueixen retrats des d’una confiança que permet plasmar la mirada d’un poble que volia recordar les seues arrels. El rastre, el qual roman fotografiat quan encara aquest s’ubicava en la plaça de Nàpols i Sicília, mostra persones retratades de forma directa, una vegada més amb la confiança que el fotògraf establia amb el personatge. En l’apartat dedicat a la plaça de Sant Esteve es barregen els jocs infantils, la pobresa i l’activitat d’una joventut que jugava a ser major. L’exposició es tanca amb un apartat general sobre València, on es capten moments fugaços emmarcats dintre una composició impecable.

Joaquín Collado va nàixer a València en 1930 i s’inicià en la fotografia de forma autodidàctica en 1965. Aquest extreballador de banca cultivava durant el seu temps lliure la seua afició de fotografiar persones, personatges i enclavaments de la ciutat.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment