Queden menys de 24 hores perquè arribe el Dia de la Comunitat Valenciana. El 9 d’Octubre és un dia ple de celebracions institucionals, actes festius, reunions familiars… Però també és una jornada on les tradicions es mantenen vives en diferents àmbits. Així, establiments com forns o pastisseries venen, eixe dia i els dies previs, mocadors i massapà amb forma de fruita i “piulets” per celebrar aquesta festivitat que, a més a més, suposa el dia dels enamorats a Valencià. En aquest sentit, també se celebra Sant Donís.

Per si voleu saber més, segons conta la llegenda, quan es va conquistar València el 9 d’octubre, les dones van regalar a Jaume I i als seus soldats fruites embolicades en mocadors.

Al Segle XV, mantenint la tradició, a més de regalar fruites, es llançaven des de les finestres petards, piulets i tronadors. Al Segle XVIII Felipe V, després de la Guerra de Successió, va abolir els Furs de València i va prohibir la festa.
Per aquest motiu, als pastissers se’ls va ocórrer fer uns dolços de massapà amb formes de fruites i “piulets” i celebrar la festa en secret.

En l’actualitat, al dia 9 d’octubre es continua celebrant dita tradició i al ser també Sant Donís (Patró dels enamorats valencians) els homes enamorats regalen a les seues nóvies un mocador de seda amb dolços de massapà dins, amb les formes secretes que van inventar els pastissers. Açò és conegut com “La Mocadorà“.

Qui camine aquests dies pels carrers de Bétera i passe prop d’un forn, pastisseria o tenda de moda i complements, entre d’altres, podrà trobar els mocadors i el massapà per a l’ocasió.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment