El Dia Mundial de la Salut Mental es commemora tots els 10 d’octubre, amb una campanya que busca concentrar l’atenció mundial en la identificació, tractament i prevenció d’algun trastorn emocional o de conducta destacat per a eixe any. Així, en 2018, amb el lema Educació inclusiva, salut mental positiva, es pretén cridar l’atenció sobre la salut mental en la joventut.

D’aquesta manera, es posa l’accent en què una educació que aposte pels valors, que treballe la diversitat i la inclusió i que tinga en compte els reptes d’una societat que canvia a una velocitat de vertigen, redundarà en una salut mental més positiva de les generacions futures.

És una iniciativa de la Federació Mundial de la Salut Mental que se celebra en més de 100 països.

Segons els estudis, la meitat de les malalties mentals comencen abans dels 14 anys, però la majoria dels casos ni es detecten ni es tracten. Respecte a la càrrega de morbiditat entre els adolescents, la depressió ocupa el tercer lloc.

El suïcidi és la segona causa de mort entre els 15 i els 29 anys. L’ús nociu de l’alcohol i de drogues il·lícites entre els adolescents és un gran problema en molts països i pot generar comportaments perillosos, com les pràctiques sexuals de risc o la conducció temerària. Un altre problema són els trastorns alimentaris. La inversió pública i la participació dels sectors social, de salut i de l’educació en programes integrals, integrats i basats en evidències per a la salut mental dels joves són essencials.

Aquesta inversió ha de vincular-se amb programes que donen a conéixer als adolescents i als adults joves com cuidar la seua salut mental i que ajuden els seus companys, pares i mestres a saber com donar suport als seus amics, fills i alumnes. Aquest és l’objectiu del Dia Mundial de la Salut Mental d’enguany.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment