Cada 19 d’octubre es commemora el Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama de l’Organització Mundial de la Salut- OMS. Aquest tipus de càncer afecta majoritàriament a les dones i la seua detecció precoç és fonamental per al seu tractament i superació. Enguany, les regidories municipals de Dona i Igualtat i Sanitat de Bétera han preparat una campanya d’informació i sensibilització sobre el càncer de mama.
La campanya d’informació i sensibilització té lloc al llarg del matí d’aquest divendres en les instal·lacions del centre de salut de la localitat. Allí, les persones usuàries, especialment les dones, disposen de diversos materials d’informació sobre aquest tipus de càncer, la seua detecció precoç, la importància de les revisions ginecològiques així com la necessitat de seguir visibilitzant la lluita que dia a dia pacients i familiars de càncer de mama mantenen contra aquesta malaltia i la necessitat de continuar amb la recerca científica.
Estadístiques

Segons la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, des de l’any 2000 fins al 2016, la taxa de mortalitat per aquesta patologia ha anat disminuint de forma constant fins a situar-se en una mitjana del 13%.

Més concretament la taxa de mortalitat per a aquest tumor en la Comunitat Valenciana és de 24,92 morts per 100.000 dones, dos punts percentuals major que la taxa espanyola, que se situa en 22,7 i inferior a l’europea, amb un 32,9, segons les estimacions del Cancer Information System (ECIS) per a 2018.

Aquest tipus de tumor continua sent el més freqüent entre les dones valencianes. L’any 2015 es van diagnosticar 3.344 casos, la qual cosa representa el 31% de tots els càncers, per la qual cosa des de Sanitat s’insisteix en la importància que té el programa de control i prevenció de càncer de mama, ja que un diagnòstic precoç és fonamental per a elevar la taxa de supervivència d’aquesta patologia.

Es tracta d’un tipus de càncer que pot produir-se en edats primerenques però les taxes s’incrementen notablement a partir dels 45-50 anys. El grup d’edat comprés entre els 45-69 anys és on s’acumula el 58,5% dels casos. L’edat mitjana d’aparició de càncer de mama se situa en els 60 anys.

Programa de prevenció

Des de l’inici del Programa de Prevenció de la Comunitat Valenciana (PPCMCV) en 1992 fins a desembre de 2017, s’han realitzat més de 4.119.607 d’estudis mamogràfics.

Any rere any ha augmentat el percentatge de participació de les dones en aquest programa. En 2016, van participar el 72,60% de les dones entre 45-69 anys, el període de major incidència. En el 2017 la xifra va augmentar fins al 73,70%. Durant el primer semestre de 2018 ja han participat 65,49%.

Per a atendre les famílies en les quals s’observa una agrupació de càncers de mama i ovari, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública també ofereix el Programa de Consell Genètic en Càncer, a través de la xarxa d’Unitats de Consell Genètic en Càncer que cobreixen el 100% de la població segons una sectorització establida per a tots els departaments de salut.

L’any 2017, 1.574 dones van consultar en les unitats de Consell Genètic en Càncer per alt risc de càncer de mama, de les quals 224 eren portadores de la mutació patògena (14,18% de les consultants). Les dones han sigut derivades a les unitats de consell genètic en el 94% per atenció especialitzada i en un 6% per atenció primària.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment