La campanya de vacunació contra la grip 2018/2019 ha arrancat aquest dilluns en quasi totes les Comunitats Autònomes d’Espanya. I és que a partir d’aquesta època és quan s’estén el virus de la grip. Segons les recomanacions del Ministeri de Sanitat, els principals objectius són reduir la mortalitat i morbiditat associada a la grip i l’impacte de la malaltia en la comunitat. A través de la Conselleria de Sanitat, a Bétera i pot sol·licitar-se la cita per a vacunar-se en el Centre de Salut del municipi.

La vacuna està dirigida fonamentalment a protegir a les persones que tenen un major risc de presentar complicacions en cas de patir el virus i a les quals poden transmetre la malaltia a unes altres que tenen un alt risc de complicacions. Aquestes són les claus de la campanya:

Grups preferents per a vacunarse
 • Persones majors, preferentment a partir dels 65 anys d’edat. Es farà especial èmfasi en aquelles persones que conviuen en institucions tancades.
 • Persones amb menys de 65 anys d’edat que presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip:
 • -Menors (a partir dels 6 mesos) i adults amb malalties cròniques cardiovasculars (excloent hipertensió arterial aïllada), neurològiques o respiratòries, incloent displàsia bronco-pulmonar, fibrosis quística i asma.

  -Menors (a partir dels 6 mesos) i adults amb:

  diabetis mellitus.
  obesitat mòrbida.
  malaltia renal crònica i síndrome nefrótico.
  hemoglobinopatías i anèmies.
  hemofília i trastorns hemorràgics crònics, així com receptors d’hemoderivats i transfusions múltiples asplenia.
  malaltia hepàtica crònica, incloent alcoholisme crònic.
  malalties neuromusculars greus.
  immunosupressió (inclosa l’originada per la infecció per VIH, per fàrmacs o en els receptors de trasplantaments).
  càncer i hemopaties malignes.
  implant coclear o en espera d’aquest.
  fístula de líquid cefaloraquidi.
  malaltia celíaca.
  malaltia inflamatòria crònica.
  trastorns i malalties que comporten disfunció cognitiva.

  -Menors entre els 6 mesos i els 18 anys d’edat, que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip.

  -Persones de qualsevol edat institucionalitzades de manera prolongada

  -Dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació.

 • Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions (treballadors de centres sanitaris, d’institucions geriàtriques, estudiants en pràctiques en centres sanitaris, persones que proporcionen cures domiciliàries…).

Segons les recomanacions del Ministeri de Sanitat la campanya de vacunació s’ha d’iniciar a partir de la tercera setmana d’octubre, ja que és el període que a més garanteix un subministrament adequat de vacuna, optimitza l’efectivitat de la campanya i permet adaptar-se tant al patró epidemiològic de presentació de la infecció com a les peculiaritats de l’organització sanitària en cada àmbit geogràfic.

La grip pot afectar persones de qualsevol edat. No obstant això, en persones sanes sol ser un procés lleu, mentre que en persones amb malalties cròniques o persones majors pot donar complicacions importants. D’ací la conveniència que aquestes persones es vacunen.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment