La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha concedit 1,5 milions d’euros a 254 municipis per a l’elaboració de nous plans locals de prevenció d’incendis forestals o per a la revisió dels ja aprovats. Entre les concessions es troba la de Bétera, de 5.537 19 euros.

La relació de localitats es pot consultar en la resolució de concessió d’aquestes ajudes, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en el següent enllaç: consultar ací.

Aquest suport de la conselleria als ajuntaments, que són els destinataris de les subvencions, reforça la col·laboració entre ambdues administracions, en aquest cas amb les localitats amb superfície forestal, als que la legislació marca l’obligació de disposar d’un document que reculla l’actuació davant un incendi forestal en el mateix terme municipal.

Donada la rellevància de la planificació en l’àmbit local per a la prevenció d’incendis, és rellevant que les corporacions locals sàpien de quins recursos disposen i quines prioritats seguir per a defensar el territori davant un incendi forestal. Resulten, així mateix, d’utilitat a l’hora de planificar els riscos als quals estan sotmesos determinats nuclis poblacionals com les urbanitzacions de la interfície urbà-forestal.

Dins del Programa de Desenvolupament Rural 2014/2020, aquestes subvencions cobriran el 80% de la inversió realitzada pels ajuntaments per a la redacció del PLPIF i una vegada aprovats la seua validesa es prolongarà fins a l’any 2020.

Un pla local de prevenció d’incendis forestals desenvolupa les mesures i accions dels plans de prevenció d’incendis forestals de demarcació i té com a objectiu minimitzar el número d’aquests successos i el mal ocasionat.

Per a facilitar l’elaboració dels seus propis plans als ajuntaments, el Consell va establir el mes de novembre passat una sèrie de normes tècniques per a la redacció dels plans locals de prevenció d’incendis forestals.

Aquestes indicacions tenen com a objectiu contribuir a dotar d’homogeneïtat als plans locals que elaboren les localitats que tenen sòl catalogat com a forestal en el seu terme municipal i faciliten la seua interpretació en les consultes i usos que realitzen els ens extramunicipals.

Aquesta mesura es fa també recomanable per la implantació de l’administració electrònica i la necessitat d’incorporar la cartografia digital generada pels plans a la base cartogràfica de la Generalitat.

La prevenció d’incendis actual ha d’orientar-se a la prevenció de les causes que generen els focus, així com a la creació d’oportunitats de control i la creació d’estructures a escala de paisatge que generen focs de menor intensitat o, almenys, dins de la capacitat d’extinció en part del seu recorregut.

En aquest sentit, com a novetat, es crea la figura del pla reduït d’incendis forestals (PLRIF), per a aquells municipis en què la presència de terreny forestal siga escassa o dispersa, que estableix un format simplificat.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment