(EFE) Crioconservar un cadàver fins que la tecnologia permeta retornar-li a la vida en el futur serà possible a principis de 2019. Açò serà possible de la mà de l’empresa Cecryon, que obrirà a Riba-roja de Túria les primeres instal·lacions que ofereixen aquest servei a Europa.

Així ho ha explicat el director mèdic d’aquesta entitat, Albert Estrada, qui ha indicat que ja compta amb dos clients que desitgen mantindre el seu cos en una ‘criocàpsula’ a 196 graus sota zero almenys durant cent anys.

El servei costa 200.000 euros més IVA si s’abona al comptat, o pot finançar-se a través d’una companyia d’assegurances, segons ha assenyalat Estrada, qui ha indicat que les instal·lacions que dirigeix compten amb una llicència d’activitat com a funerària.

Tant el pacient com els familiars de qui contracta el servei reben una formació i assessoria específica en la qual se’ls expliquen les mesures que han de prendre per a garantir una major qualitat de la criopreservació.
Entre aquestes mesures està no fumar, perquè danya l’arbre vascular, que ha d’estar el més sa possible per a poder introduir crioprotectors al cadàver, i també tindre un pes adequat.

A més, s’ensenya a les famílies a fer maniobres de recuperació cardiopulmonar (RCP) i de com actuar en cas d’una defunció sobtada.

“La nostra idea és que en el 90% de les morts ja sapiem que el pacient està en una situació de risc vital i ens traslladem on estiga per a pare començar el procés”, explica Estrada, que afig que l’ideal és actuar abans que passen cinc minuts després de certificar-se la mort legal de la persona.

Així, una vegada ha mort és refredar al pacient amb aigua amb gel, es manté bategant de forma automàtica el cor, se li posa heparina per a evitar coàguls en les seues artèries i se li pot començar a introduir líquids en funció de la distància que estiga de les instal·lacions Cecryon.

Una vegada estiga en el centre de Riba-roja de Túria, se li substitueix la sang i els líquids cel·lulars per unes substàncies crioprotectores i se li va baixant la temperatura, fins a arribar als 196 graus sota zero la temperatura del nitrogen líquid.

Posteriorment, se submergeix al pacient de cap per avall en un tanc de nitrogen líquid, una criocàpsula a la qual només cal reposar l’hidrogen a mesura que s’evapora, i que podria conservar-se durant un mil·lenni “sense la deterioració”, segons ha explicat el responsable de l’empresa, que garanteix per contracte el manteniment durant cent anys.

Estrada considera que la llicència funerària de la qual disposa és suficient per a poder posar en marxa el centre, ja que el reglament de policia sanitària mortuòria estableix les normes legals per a la preservació, “i és el que nosaltres fem”.

“Ens comprometem amb els clients que ja han demanat el servei a partir de 2019”, segons Estrada, que matisa que cadascun dels clients requereix una previsió i un temps, perquè la criocàpsula que precisen requereix un temps de fabricació de tres mesos.

No obstant això, una vegada l’empresa haja crescut “començarem a tindre criocàpsules per a casos d’emergència”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment