Les portes de l’Antic Ajuntament de Bétera (C/Major, 12) es tornaven a obrir aquest divendres per a acollir la nova exposició de Mandales d’Alícia Badenes. La inauguració de la mostra es feia amb la presència de la mateixa Alícia Badenes, rodejada d’un bon nombre d’amics i familiars. Entre els allí presents també es trobaven representants del panorama polític del municipi com la regidora Raquel Puig o el regidor Joano Baudés, recolzant així l’art i creativitat local.

L’exposició romandrà a aquestes instal·lacions fins al divendres 23 de novembre, amb horari de visites de dilluns a divendres de 18.00 a 20.00 hores.

Aquesta mostra està enfocada al món espiritual dels mandales, sent una forma d’aconseguir sensacions mitjançant la visualització d’aquestes i un centre energètic d’equilibri i purificació que pot arribar a transformar l’entorn i la ment.

Els mandales són representacions simbòliques espirituals i rituals del macrocosmos i el microcosmos, utilitzades en el budisme i l’hinduisme.

Estructuralment, l’espai sagrat (el centre de l’univers i suport de concentració) és representat com un cercle inscrit dins d’una forma quadrangular. En la pràctica, els yantres hinduistes són lineals, mentre que els mandales budistes són bastant figuratius. A partir dels eixos cardinals se solen sectoritzar les parts o regions internes del cercle-mandala.

D’altra banda, altres cultures posseeixen configuracions mandàliques o mandaloides, sovint amb intenció espiritual: la mandorla (ametla) de l’art cristià medieval, certs laberints en el paviment de les esglésies gòtiques, les rosasses de vitrall en les mateixes esglésies, les xacanes del món andí, els diagrames dels pobles indis, etc.

És molt probable que aquesta universalitat de les figures mandàliques es dega al fet que les formes concèntriques suggereixen una idea de perfecció (d’equidistància respecte a un centre) i que el perímetre del cercle evoque l’etern retorn dels cicles de la naturalesa. Al mateix temps,als rituals màgics és freqüent la separació d’un espai sacre respecte d’un profà.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment