La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat aquest dimarts el Pla de Municipalització de les Polítiques de Joventut. Així, Oltra ha anunciat que el pressupost del seu departament per a 2019 contempla una inversió de 3,3 milions d’euros per a aquest pla, que serà un instrument per a “universalitzar les oportunitats per a la joventut en tot el territori”.

La vicepresidenta ha indicat que aquest pla permetrà, en el seu primer any, consolidar la Xarxa Jove amb la contractació en 2019 de 96 professionals de joventut, que començaran a treballar en la implementació de l’Estratègia Valenciana de la Joventut (2019-2013), i que en aquest primer any donaran serveis en 64 ajuntaments de més de 20.000 habitants i en 32 mancomunitats, que engloben als municipis de menys de 20.000 habitants.

Així mateix, ha explicat que el pla de municipalització també respon al Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social (VICS), una eina d’ordenació i direcció estratègica de les accions i mesures d’inclusió i cohesió social vinculades al territori, i que es basa en tres eixos d’acció, “la igualtat d’oportunitats, la cohesió social i l’equitat territorial”.

Segons ha explicat Oltra, durant el primer any de l’Estratègia es dotarà d’un total de 96 professionals de joventut a les entitats locals, concretament, 64 professionals per a ajuntaments de més de 20.000 habitants i 32 professionals en mancomunitats existents que engloben municipis de menys de 20.000 habitants. Si no hi ha mancomunitat, s’acostaran les polítiques de joventut, a través del suport a la Xarxa Jove.

Així, ha destacat, en 2023, es preveu la plena implantació de l’Estratègia i, en aquest any, amb 542 professionals de joventut, amb l’objectiu de vertebrar les polítiques de joventut i cohesionar als i les joves, la qual cosa suposarà una inversió per part de la Generalitat de 16,8 milions d’euros anuals.

El pla de municipalització consensuat amb l’Associació de Professionals de Joventut i el Consell Valencià de la Joventut, garanteix via concert local la contractació de professionals de joventut per a coordinar, desenvolupar i executar l’Estratègia.

Una aposta, segons ha subratllat la vicepresidenta del Consell, per “el desenvolupament comunitari, el treball en xarxa i el voluntariat per a aconseguir una societat cohesionada”, que a més “reconeix i dignifica la professió i el seu valor afegit per a aconseguir la societat inclusiva que volem”.

La Xarxa Jove, ha concretat Oltra, suposa una “superestructura de coordinació autonòmica territorialitzada”, amb l’objectiu de “dinamitzar i coordinar els diferents serveis i recursos transversals d’intervenció amb joves prestant especial atenció a la prevenció, promoció de drets i la participació jove en tot el territori”.

Els equips locals de joventut de la Xarxa estaran formats per personal coordinador d’àrees i projectes juvenils i personal tècnic de joventut i el número variarà en funció dels habitants de les poblacions i de les mancomunitats comarcals.

El procés de municipalització de les polítiques de joventut és una aposta del Consell que en l’últim any s’ha materialitzat en la concessió d’ajudes per a desenvolupar programes de joventut en 115 municipis de la Comunitat Valenciana, amb una dotació total d’un milió d’euros.

També 21 mancomunitats ja han vist aprovats els seus programes de joventut en col·laboració amb l’IVAJ, entre elles Camp de Túria.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment