Bétera va acollir aquest dijous la quarta assemblea de l’Associació de Municipis vinculats a “La Immediata”. Aquesta entitat es va formar amb la finalitat de valorar la xarxa de trinxeres i fortificacions de més de 26 quilòmetres que va construir l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil i que estan ocultes i abandonades en els termes municipals de Bétera, Nàquera, Riba-roja del Túria, Vilamarxant o Llíria, entre d’altres.

Segons hem pogut saber, a través de les xarxes socials del consistori de la població, en l’ordre del dia es van tractar temes com l’estat dels treballs de catalogació de la línia de defensa i els avanços en l’elaboració del Futur Pla Director, que serà el que marque les directrius de les accions de recuperació.

L’alcalde de Riba-roja de Túria i president de l’Associació, Robert Raga va indicar que es vol competir pels diners del Fons Europeu dedicat a la recuperació del patrimoni històric i bèl·lic, però per això s’ha de tindre un pla director en el qual es plasme la unificació de tot el projecte. Segons Raga, a Europa hi ha finançament però per aconseguir-ho i començar amb els treballs s’ha de buscar la casella correcta.

D’altra banda, els membres de l’entitat van debatre els avantatges i inconvenients de convertir-se en Bé d’Interés Cultural (BIC) o continuar en la categoria de Bé de Rellevància Local, “no és convenient que es declare BIC només una part. L’objectiu és seguir amb la neteja i la catalogació de tota la línia. Volem que quan arribe el moment es declare BIC en el seu conjunt”, va indicar el coordinador Juansa Alcàsser.

En representació de Bétera va assistir el regidor, Enric Álvarez (Compromís), i la tècnica de Turisme i Patrimoni del consistori. A més a més, van estar presents tècnics i polítics de tots els ajuntaments implicats, així com, representants de Red Eléctrica de España, l’investigador i fotògraf José Aleixandre o l’arqueòleg, Josep Burriel.

Enric Álvarez va declarar que l’Ajuntament de Bétera ja ha netejat de mala herba i escombraries les trinxeres més rellevants, però que este pla va més enllà. En aquest sentit va matissar que els agradaria que tota la línia estiguera recuperada i senyalitzada perquè la gent puc accedir i conéixer la seua història i per això han d’anar tots els municipis junts per finançament europeu.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment