Situació insostenible en l’IES les Alfábegues de Bétera

Mentre es materialitze el Edificant, en el pròxim curs i següents, no cap l’alumnat

En el Consell Escolar Extraordinari celebrat el dia 14 de novembre, l’Associació de Mares i Pares de l’IES de les Alfàbegues de Bétera va tindre coneixement del nombre d’unitats i la previsió de matrícula i fer-se així una idea de la situació d’extrema urgència en la qual es troba l’Institut per al curs 2019-2020 i pròxims cursos.

La situació actual de massificació és insostenible. L’IES no disposa d’aules, infraestructura, ni instal·lacions suficients per a atendre l’alumnat. Qualsevol incident com els causats per les passades pluges, suposa el col·lapse de les instal·lacions i obliga a suspendre classes per no tindre espai suficient.

L’AMPA és coneixedor del Pla Edificant que possiblement permetrà donar solució a aquests problemes a llarg termini, no obstant això, ens preocupa el curt termini, es planteja una situació d’emergència per al curs 2019-2020 i pròxims cursos al qual cal donar una solució.

Tota la comunitat educativa del centre està molt preocupada per aquesta situació. Dins d’alguns mesos començarà la matrícula per al curs que ve i les mares i pares voldran saber en quines condicions els seus fills i filles estaran escolaritzats.

És per això que des de l’AMPA hem sol·licitat una reunió urgent amb el Conseller Vicent Marzà Ibáñez per a plantejar possibles solucions de cara a l’organització del curs 2019-2020 i pròxims cursos.

Sobre aquestes solucions, l’AMPA comenta: “Estarem esperant les possibles solucions, les ha d’aportar la Conselleria. Una vegada les tinguem, les valorarem amb vista a exigir de l’administració una educació pública de qualitat i en igualtat.”. També adverteix “si no la tenim d’ací a final d’any, aprofitarem els mesos preelectorals per a revindicar el nostre”.

Un altre problema derivat de la massificació és la falta de personal per a atendre els més de 1.100 alumnes. A l’IES, li correspon 2 conserges al matí i encara que està demanat des de l’estiu, seguim igual, amb un únic conserge per a 842 alumnes en el primer torn. En secretària, més del mateix, serien necessaris almenys 3 auxiliars, no obstant això tot el volum de treball es fa amb solament 2 persones des de fa anys.

Un IES amb molta activitat educativa

L’IES de les Alfàbegues de Bétera és un centre que es va inaugurar durant el curs 1986/1987 com un centre de formació professional. Amb l’aprovació i implantació anticipada de l’ESO en el curs 1993/1994 es va produir una ampliació de les instal·lacions del centre construint-se un nou edifici i un gimnàs per a 4 línies (uns 500 alumnes). En aquests moments, en el curs 2018/2019, el centre té en el torn de demà l’ESO i el Batxillerat: 9 grups de 1r ESO, 7 de 2n ESO, 6 de 3r ESO, 4 de 4t ESO, 2 grups de PMAR, un grup de 4t PR, 3 grups de 1r Batx, 2 de 2n Batx., la qual cosa representa un total de 34 unitats i 842 alumnes; i en el torn de la vesprada la Formació Professional amb 14 unitats i 260 alumnes. En total, són 48 unitats i més de 1.100 alumnes.

Segons vam poder saber en el Consell Escolar el curs que ve, amb el previsible augment d’almenys 4 grups, el centre no disposa d’espai per a atendre l’alumnat de l’ESO en el torn de matí. Senzillament, segons el que sembla, no caben de cap manera. La situació anirà a pitjor i cal pensar en solució urgent per als pròxims cursos.

El curs que ve l’IES tindrà 4 grups més, però és que a l’any següent seran altres 4 més i així durant diversos cursos. Tot això era previsible i sembla ser que es repeteixen errors de falta de planificació com és el cas del CEIP Emilio Lluch de Nàquera que haurà viscut una situació semblant durant una dècada Es veia vindre el problema: primer, tots els centres de primària adscrits (3 a Bétera, 1 a Nàquera i 1 a Serra) també es trobaven massificats; segon, com és natural, els 9 grups de 1r de l’ESO aniran pujant i tercer, la població de Bétera continua creixent.

AMPA IES Alfabegues de Bétera

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment