Espanya celebra el Dia Internacional del Professor cada 27 de novembre, per a commemorar al patró dels professors San José de Calasanz. Sacerdot i pedagog, aquest va ser precursor de l’educació moderna a través de la primera escola cristiana popular i gratuïta a Europa. Les escoles Pies, que va fundar en el segle XVII, es troben repartides hui per tot el món.

L’aragonés José de Calasanz Gastón va defensar la universalització de l’ensenyament i la utilització de la llengua nacional de cada país de l’Europa catòlica, acompanyada pel llatí, que era l’idioma educatiu preponderant de l’època. La seua teoria es va expandir a través de les més de 10.000 cartes que va escriure i als documents i reglaments de caràcter pràctic, on va assentar la fundació, organització i funcionament dels centres i la congregació.

Els alumnes no comptaven amb recursos per a comprar el material escolar. Per aquest motiu, Calasanz va utilitzar els pocs diners que va rebre del seu treball amb el cardenal Colonna. Amb l’ajuda d’altres professors joves als quals va contagiar el seu entusiasme, Calasanz va dedicar des d’aquell moment tota la seua vida a una mateixa idea: obrir les portes de les escoles a tots. Entre altres ensenyaments, va sistematitzar l’educació escolar per nivells i cicles de primària i també de formació professional.

No obstant això, aquesta data varia en altres països, sent considerat oficialment per l’ONU el Dia Internacional del Professor el 5 d’octubre.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment