Al voltant de les 19.00 hores d’aquest dissabte, 01 de desembre, la sala principal de l’auditori de la Casa de Cultura de Bétera estava plena de veïnes i veïns del municipi que assistien a la XI Mostra de l’Associació Cultural l’Aljama de Bétera. Posteriorment, començaria a omplir-se la planta superior. I és que aquesta Mostra s’ha convertit ja en una cita ineludible per a la població. Entres els assistents, es trobaven un bon nombre d’autoritats polítiques i representants d’altres associacions, entre d’altres. Així, l’alcaldessa de la localitat, Cristina Alemany també oferia unes paraules de benvinguda i agraïment.

Enguany, com a novetat, es portava als escenaris el ‘Ball de Torrent’. Es tractava d’un espectacle actual, antic i futurista on l’entitat ha treballat intensament al llarg dels últims dos anys sota la direcció de Pep Ricart, amb l’assessorament etnogràfic i històric de Raül Sanchis, amb versos de Raquel Ricart i Albert Dasí, amb la direcció coreogràfica d’Inma Lopez i en la direcció musical de Toni Gimeno amb la col·laboració de Pau Puig, i amb el disseny d’il·luminació de Sevi Asensi.

Tal com s’explicava, abans que començara l’espectacle, aquesta representació estava inspirada en les moixigangues que amb el nom de Ball de Torrent s’han escenificat durant més de tres-cents anys a les terres valencianes, revisitada des de la modernitat i la posteritat. Així, la localització de l’acció teatral se situava a la Bétera de l’any 3022 amb motiu de la visita dels reis que anaven a inaugurar el tan esperat Museu del Castell. L’alcaldessa, la diablessa, el rector, el barber, els ballarins, els treballadors dels gremis, l’escrivà o l’agutzil eren alguns dels personatges que ahir divertien i feien riure als allí presents.

Més de 46 persones, entre músics i ballarins, es pujaven a l’escenari per representar aquesta peça de teatre burlesc de tall popular plena de crítica, sàtira, exageracions, burles i mofes excessives. Els ballarins de l’Aljama es convertien en actors, ja que és la primera vegada que a més de ballar tenien text també. En aquest sentit, també cal destacar les màscares, creades pels mateixos intèrprets, convertint-se en un element essencial de l’espectacle.

D’altra banda, enguany, el cartell de la Mostra ha sigut dissenyat per Benja Carreres, sent a més la projecció de fons que es va lluir durant tota la representació.

En cada edició de la Mostra, l’Aljama destina els diners de la recaptació de les entrades a un treball social o a una ONG. En aquesta edició, l’associació ha continuat treballant amb la Fundació Vicente Ferrer. Els diners recaptats ahir a la vesprada (4 euros adults i 2 euros xiquets) aniran destinats a un dels projectes que la Fundació treballa a Anantapur.

A continuació, oferim una fotogaleria amb les imatges més destacades de la jornada:

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia