El dia de Nadal, 25 de desembre, va entrar en vigor la Llei valenciana d’Infància i Adolescència. La data escollida va ser aquesta per ser considerada com “un regal per a tots els xiquets, xiquetes i adolescents valencians”.

Així ho destacava en el seu compte de Twitter el secretari autonòmic d’Inclusió i Igualtat, Alberto Ibáñez, després de la publicació definitiva de la norma aquest dilluns en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

La nova normativa dóna als xiquets la consideració de ciutadans de ple dret al mateix temps que impulsa la seua participació en la vida pública i avança en la promoció dels seus drets. També estableix protocols sanitaris i educatius per als menors en situació d’acolliment familiar, als quals se’ls donarà accés prioritari a ajudes d’estudi, menjador o transport i beques. Aquesta llei persegueix fomentar les famílies extenses o educadores com a mesura preferencial i dissenyar un pla de protecció de la infància, amb l’objectiu que els menors puguen tornar en el menor temps, si és possible, amb la seua família.

Així, la llei valenciana d’Infància i Adolescència té com a finalitat que els xiquets siguen protagonistes del present i anar més enllà de la funció protectora que les administracions públiques i la societat tenen sobre la infància, a més d’avançar en la garantia i implantació dels seus drets. Es tracta de la primera vegada que una llei desenvolupa conceptes com la promoció de drets infantils i la seua participació.

Aquesta llei valenciana d’Infància i Adolescència inclou mesures com l’eliminació de l’edat mínima perquè siguen escoltats en tractaments mèdics i l’obligació de respectar les seues conviccions. La llei estableix l’accés a l’oci educatiu com un dret, amb la càrrega lectiva en horari escolar perquè els xiquets “no estiguen carregats de deures” quan arriben a casa.

Sota el principi d'”apoderament” de xiquets i adolescents, la normativa els reconeix per primera vegada com a ciutadania activa i de ple dret en tots els àmbits d’esferes públiques i privades.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia