La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha convocat dos premis per a reconéixer la innovació en els serveis socials i fomentar l’accessibilitat al medi físic. Per als premis s’ha posat el nom de dues dones amb un ampli recorregut en l’àmbit dels serveis socials.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica la convocatòria dels Premis Projecte Fi de Grau en l’Accessibilitat al Medi físic Concha Aldomar, així com la dels primers Premis a la Innovació en Matèria de Serveis Socials en la Comunitat Valenciana Amparo Moreno Vañó.

Premis Amparo Moreno

Els guardons a la Innovació Social, que porten el nom d’Amparo Moreno, treballadora social i referent en la implantació i enfortiment dels serveis socials municipals, pretenen premiar iniciatives que per la seua capacitat innovadora contribuïsquen a potenciar qualitativament el model social de la Comunitat Valenciana.

Els premis s’adjudicaran a les bones pràctiques o pràctiques innovadores en dues modalitats: una per a les administracions públiques valencianes d’àmbit local, i una altra, per a les entitats del tercer sector d’acció social de la Comunitat Valenciana. Cada modalitat tindrà primer, segon i tercer premi amb una dotació econòmica de 6.000, 4.000 i 2.000 euros respectivament, i un quart premi amb un esment especial.
Els treballs que es presenten podran contindre el disseny i desenvolupament de plans, projectes, programes i actuacions innovadores en matèria de serveis socials, la creació i posada en marxa de xarxes i projectes de treballs col·laboratius o l’aplicació d’investigacions vinculades a l’àmbit dels serveis socials.

En el cas de les administracions públiques locals, podran presentar-se també treballs relacionats amb l’optimització de l’organització i millora de processos, la introducció de noves figures i perfils professionals en els equips interdisciplinaris, així com la creació d’aplicacions informàtiques que agiliten els processos de gestió.

Entre els criteris de valoració es tindrà en compte la qualitat, novetat i innovació del treball, els aspectes relacionats amb les persones usuàries i els resultats obtinguts.

Premis Concha Aldomar

D’altra banda, els Premis Projecte Fi de Grau en Accessibilitat al Medi físic no es convocaven des de l’any 2010, i s’han recuperat posant-los el nom de Concha Aldomar, la primera cap de servei de la Generalitat, responsable del Servei de Barreres Arquitectòniques, i que va dedicar la seua vida professional a sensibilitzar sobre la necessitat de fer accessible el medi físic de les poblacions de la Comunitat Valenciana, impulsant les primeres campanyes i cursos de sensibilització en aquest sentit.

Aquests guardons van dirigits a estudiants de les carreres tècniques relacionades amb l’accessibilitat, amb l’objectiu de conscienciar als futurs professionals en la necessitat de dissenyar ciutats lliures de barreres arquitectòniques.

Aquests premis tenen com a objectiu incentivar a la comunitat universitària en la creació d’idees i solucions en aquesta matèria, i es dirigeixen a futurs professionals per a conscienciar sobre el disseny de ciutats i entorns lliures de barreres arquitectòniques.

Els premis s’adjudicaran en quatre seccions diferents: estudi i projectes d’accessibilitat, projectes d’edificació accessible, disseny d’ajudes tècniques i treballs monogràfics. Per al guanyador de cada secció s’estableix una dotació econòmica de 3.000 euros.

Els treballs que es presenten a la secció d’accessibilitat hauran de tindre per objecte conéixer, analitzar i investigar l’estat actual d’edificacions i mig urbà i natural existents, parcial o totalment, en relació amb la seua adequació a la legislació vigent en matèria d’accessibilitat, elaborant propostes i valoracions per a la seua millora i compliment.

La secció d’edificació accessible valorarà els treballs que desenvolupen un projecte concret d’edificació amb especial atenció a l’accessibilitat; i la del disseny d’ajudes tècniques se centrarà en productes de suport que permeten a les persones amb diversitat funcional tindre una major autonomia personal, proporcionant una millora en la seua qualitat de vida.

Finalment, la secció de treballs monogràfics avaluaran aquells projectes l’objecte dels quals siga l’accessibilitat en parcs i jardins urbans i espais naturals, contemplant l’adaptació dels mateixos baix criteri de disseny per a tots, abastant la totalitat dels elements i espais que ho integren.

Els projectes o treballs de fi de grau que es presenten hauran de comptar amb l’aprovació de la universitat corresponent, en el període que s’establisca en la convocatòria, com a requisit necessari per a obtindre la titulació corresponent i el seu contingut haurà d’aportar avanços que permeten millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia