Bétera va celebrar aquest dimarts una xarrada sobre les conseqüències mediambientals, socials i econòmiques que tindria la construcció a Paterna del mega centre comercial Intu Mediterrani.

Durant la jornada van intervindre el director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Toni Marzo; el director general de Comerç i Consum, Natxo Costa; Francesc Ferrer, President d’Unió Gremial, i David Carrasco, President de l’Associació de Comerciants de Bétera. Aquests, van estar acompanyats pel regidor de Comerç, Augusto Sevilla, i l’Alcaldessa del municipi, Cristina Alemany.

Abans de començar la xarrada, la primera edil va recordar que aquest acte era fruit d’una moció que Compromís va presentar en el últim ple, la qual es va aprovar posicionant-se en contra d’aquest nou centre comercial, abans conegut com a Puerto Mediterráneo.
El director general de Medi Natural i veí de la localitat, Toni Marzo, va explicar els efectes que la construcció d’aquest projecte de més d’un milió de metres quadrats tindria sobre el paratge de les Moles de Paterna i sobre l’àrea metropolitana. Segons va indicar Marzo, el projecte incrementarà el trànsit sobre la CV-35, generarà una gran conurbació entre Burjassot, Godella i Paterna, augmentarà el risc d’inundacions a la zona de la Fira de Mostres i incrementarà les emissions de CO₂ per l’afluència de vehicles.

Natxo Costa, Director General de Comerç i Consum, va recordar que justament aquest mateix dimarts la Conselleria de Medi Ambient posava la primera de les traves al projecte ‘Intu Mediterrani’ per no respectar els 100 metres de zona de protecció de la CV -35.

Costa va indicar que la seua construcció provocaria un despoblament dels municipis, ja que abaixarien la persiana molts comerços, les plantes baixes quedarien buides i provocaria una pèrdua d’ingressos de les famílies que lloguen els seus baixos i les famílies que perden els seus comerços.

El Director General de Comerç també va matissar que la suposada creació de llocs de treball és una altra de les mentides del projecte.

Així, comentava que s’obriran noves tendes de multinacionals però les mateixes marques tancaran altres que ja existeixen més xicotetes, de manera que no es crearan nous llocs de treball sinó que es reubicarà als treballadors com ja ha passat altres vegades.

Seguint la mateixa línia, el president de la patronal Unió Gremial, Francesc Ferrer, va declarar que està demostrat que no generaran més ocupació i un bon exemple d’això és Puerto Venecia a Saragossa, on poc després de la seua construcció va augmentar l’atur segons les xifres.

Finalment, el president de l’Associació de Comerciants de Bétera, David Carrasco, va detallar que el comerç local és sostenible i els comerços es retroalimenten els uns dels altres, els llocs de treball no són precaris i el 80% dels contractats són de Bétera. Així, va ficar d’exemple que a la localitat ja s’han perdut determinats sectors comercials com per exemple el de l’esport, les peixateries i cada vegada hi ha menys forns. En aquest sentit, va recalcar que si es continua per aquest model es forçarà el tancament de molts comerços de la població i s’obligarà a la gent a anar-se’n a comprar fora.

A aquesta reunió van acudir propietaris de negocis locals, així com entitats comercials d’altres municipis com el president de la Federació del Comerç de Llíria, Jorge Navarro. A més, va estar present el portaveu de Compromís a Paterna, Juanma Ramón, qui va oferir més informació de tot el procés i del treball que està portant a terme el seu grup perquè Intu Mediterrani no es faça realitat. Juanma Ramón va donar les gràcies a Bétera i altres poblacions per sumar-se a aquesta reivindicació.

A continuació deixem un vídeo resum:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia