La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública recomana una sèrie de mesures a la ciutadania per a protegir la salut davant la baixada de temperatures que es produirà durant aquests dies a causa d’una onada de fred en la Comunitat Valenciana.

Segons l’Agència (AEMET) per a aquests dies s’espera risc groc de fred en zones de l’interior de la província d’Alacant i zones de l’interior sud de valència i litoral nord. (www.aemet.es/es/portada)

Els grups de risc que poden patir una major incidència de patologies derivades d’una exposició prolongada al fred són les persones majors, els nounats, persones sense recursos o en situació de precarietat, persones amb malalties agudes o cròniques i afeccionats a l’esport a l’aire lliure.

En primer lloc, es recomana abrigar-se bé i evitar l’exposició prolongada al fred, prestant especial atenció a zones del cos com el cap, el coll, mans i peus.

A més, Sanitat recorda que convé realitzar menjars calents que aporten l’energia necessària, així com beure begudes calentes que ajuden a mantindre la temperatura corporal. Limitar les activitats exteriors, especialment si es pertany a algun grup de risc.

Quant a recomanacions per a dins de casa, s’aconsella revisar amb atenció l’estat de la instal·lació elèctrica amb la condició de previndre situacions perilloses que puguen ocasionar risc d’incendi, igual que amb les estufes de gas o ximeneres de llenya.

Cal recordar que Sanitat manté activa la campanya de vacunació enfront de la grip, per la qual cosa es recomana que aquelles persones que es troben en els grups de risc definits per a aquesta vacuna, acudisquen al seu centre mèdic per a vacunar-se amb la finalitat de previndre aquesta patologia.

Pautes a realitzar davant els efectes del fred

El fred extrem pot provocar dos efectes directes que són la congelació i la hipotèrmia. En el cas de la congelació superficial, que afecta principalment a les galtes, orelles i dits, els símptomes més freqüents són l’enrogiment de la pell, formigueig i una sensació dolorosa de picor o cremada. En el cas de congelació profunda, tant la pell com els músculs o ossos es congelen i els símptomes són transformació de la pell dura i blanca, que podria derivar en úlceres o gangrena.

Per a protegir a una víctima de la congelació es recomana traslladar-la a un lloc càlid, llevar-li qualsevol peça ajustada i la roba humida, assecar-la i abrigar-la. Si es disposa d’ajuda mèdica pròxima cal embolicar les zones afectades amb compreses estèrils (sense oblidar separar els dits de les mans i els peus afectats) i portar a la persona afectada a un punt d’urgència mèdica.

En cas de donar-se aquesta situació en una zona aïllada, cal submergir les zones afectades en aigua tèbia (no calenta) o posar draps calents sobre les àrees afectades d’orelles, nas, galtes durant 20 o 30 minuts. La temperatura de l’aigua recomanada és a 38-40 °C.

En cas d’hipotèrmia, el cos perd més calor del que pot generar i és causada generalment per una exposició prolongada al fred. A mesura que la persona presenta hipotèrmia, les habilitats per a pensar i moure’s, sovint, es van perdent lentament. Els símptomes són confusió, somnolència, feblesa i pèrdua de coordinació, disminució del ritme respiratori i freqüència cardíaca. Si es presenten símptomes d’hipotèrmia com a confusió o canvis en l’estat mental cal trucar al telèfon d’emergències 112.

Consells a la població

-Si es passa molt temps en l’exterior, és millor portar diverses peçes de roba lleugeres i càlides superposades que una sola de teixit gruixut
– Cuidat amb les estufes de carbó, elèctriques i de gas: allunyar-les de cortinetes i cortines.
– Prendre precaucions per a evitar l’enverinament produït per l’ús de brasers, estufes de llenya, carbó o gas en llocs tancats sense renovació d’aire.
– Tindre a mà un extintor
– Preparar una farmaciola de primers auxilis i aquells medicaments que siguen utilitzats permanent o esporàdicament per tots o algun dels membres de la unitat familiar.
– Disposar de roba i calçat adequats per a aquestes contingències.
– Mantindre’s informat de la situació meteorològica a través de les informacions oficials difoses pels Mitjans de comunicació
– Seguir els consells de conducció amb neu i gel de la DGT.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia