Cada 17 de gener és el dia de Sant Antoni i per a molts veïns i veïnes de Bétera és un dia molt especial. De fet, aquest passat dijous alguns van compartir per les xarxes socials els seus records de menuts, on els seus pares o familiars feien una foguera davant de sa casa, amb trastos dels veïns que guardaven per a aquest dia. I és que junts, al voltant de la foguera, sembla que tot era una festa.

Per aquest motiu, amb la intenció d’anar recuperant aquelles tradicions i que tornen a ser populars enguany s’ha preparat per a aquest dissabte, 19 de gener, un bon nombre d’activitats i actes a l’Albereda entorn de la celebració de les Fogueres de Sant Antoni 2019. Aquesta iniciativa està organitzada per la regidoria municipal de Turisme, encapçalada per Joano Baudés, comptant amb la participació i col·laboració de diverses entitats locals: Obreres i majorals de 2019, Vol Lliure, Amics del Coet, Fogoners i l’Associació de Comerciants de Bétera.

Per a saber tots els detalls betera.com ha entrevistat a totes les entitats implicades i, anant per parts, açò és el que ens han anat comptant cadascú:

Joano Baudés, regidor de Turisme

Amb la finalitat que les Fogueres de Sant Antoni a Bétera siguen un reclam turístic, des del departament municipal de Turisme es porta des de l’any passat intentant preparar diversos actes per a poder recuperar les tradicions d’aquesta festa i fer que el poble també participe, segons explica el regidor de Turisme, Joano Baudés. Finalment aquesta iniciativa ha pogut fer-se realitat enguany després de ficar-se en contacte, des de l’àrea, amb diverses associacions i penyes locals.

En aquest sentit, tal com ens fa saber l’edil, es pretén que les calderes d’arròs amb fesols i naps (arròs junt) cobren major protagonisme i siguen un reclam. I és que les calderes solien portar-se a terme fa molts anys a diversos municipis quan arribava l’època de Sant Antoni, època de fred. Aquest plat també ha sigut molt tradicional al nostre poble, tot i que ara com ara sol se sol fer a les cases a mode particular. Per aquest motiu, s’intenta que aquest es torne a recuperar dins les celebracions populars.

A més, de potenciar aquesta tradició també s’ha volgut donar-li més impuls a un dels majors reclams turístics del nostre municipi, el foc. Així, tal com detalla Joano Baudés, per a aquest esdeveniment s’ha volgut comptar amb la implicació de les Obreres i Majorals que cada any fan la seua prova de coets de cara al 15 d’agost i amb les distintes penyes coeteres que hui en dia també participen amb les seues proves. Així, enguany, la festa ja començarà a partir de les 12.00 hores amb un espectacle familiar que, sota el nom ‘A l’abordatge’, oferirà la Companyia La Banda del Drac. Posteriorment, al voltant de les 13.30 hores, hi haurà una mascletà manual per part dels Majorals 2019.

Ja a les 14.00 hores, es realitzarà les Calderes d’Arròs amb Fesols i Naps, a càrrec d’una empresa de Montcada i després a la vesprada, serà el moment per a l’inici de les tradicionals proves de foc de les citades penyes coeteres per a, ja la nit, tindre lloc la prova de coets de les Obreres i Majorals de 2019.

Per a tancar la vetlada, l’orquestra Ágora actuarà en una carpa amb calefacció i servei de barra. Aquesta barra i la que es col·locarà durant les calderes anirà a càrrec de l’Associació de Comerciants de Bétera, ja que la regidoria de Turisme també ha volgut que el comerç local siga part implicada en aquest tipus d’actes.

Obreres i Majorals de 2019

Segons ens conten el president i vicepresident de les Obreres i Majorals de 2019, Rafa Moreno López i Javier Herrero Muruaga, respectivament, aquest grup també volia fer alguna cosa diferent per a unir esforços entre tots aquells que participen en aquest acte. Tal com Rafa i Javier expliquen, la nit de les fogueres de Sant Antoni era una jornada on centenars de veïnes i veïns de la localitat s’acostaven a l’Albereda per a disfrutar de la tradicional prova de coets. Així, igual que ens ho comentava Joano Baudés, els Majorals pretenen que aquest dia estiga tot el poble bolcat en aquesta festivitat.

Tant Rafa com Javier, mostren el seu agraïment perquè a banda de la regidoria de Cultura també s’impliquen altres departaments com el de Turisme. En aquest sentit, han volgut donar les gràcies al treball realitzat per part de Joano, qui es va preocupar de reunir-se amb totes les penyes, Majorals i Associació de comerciants perquè tots foren partícips d’aquesta festa tan important.

D’altra banda, cal mencionar que un bon nombre de Majorals de 2019 formen part de la Penya de Vol Lliure o d’Amics del Coet. En aquest sentit, Rafa Moreno declara que aquest fet propicia que tot el que estiga relacionat amb el Món del coet estiga molt millor gestionat. Doncs, la comissió de pólvora dels majorals està formada per 2 membres de Vol Lliure. A l’hora de repartir els caixons en les coetaes s’intenta ficar als més coeters en punts estratègics perquè el foc mai pare, ja que aquest són els que tenen més experiència. A banda, la relació amb les tres penyes coeteres és molt bona, segons indica.

President i vicepresident prometen no defraudar amb la mascletà manual de les 13.30 hores, on es compta amb la col·laboració de la penya de Xeraco. A més, ens descobreixen que enguany la prova de coets tindrà sorpreses al principi i final. També ens expliquen que l’hora s’ha avançat a les 23.30 hores perquè la nit continue amb bona música i totes i tots puguen disfrutar de la nit.

El responsable de Turisme ens ha mostrat la seua satisfacció al veure involucrades a tantes agrupacions locals. A més, espera amb il·lusió que arribe aquest dia, amb la idea que aquesta jornada se celebre cada any.

Amics del Coet

Amics del Coet es va fundar en 2009, els papers de conselleria amb el CIF definitiu són de setembre del 2009. Així, enguany, aquesta penya celebrarà el seu desé aniversari. Actualment som 398 socis, entre actius, infantils i honorífics.

El primer acte de l’any per a la seua associació és al setembre, quan trauen a la divina Pastora en processó. Després, participen en Sant Antoni i a l’agost. Durant l’any (no tots els anys) organitzen algun curs com el CRE i ajuden a altres associacions a fer exposicions amb el material que tenen.

Tal com detalla el president d’aquesta penya, Jaume Pareja, originàriament els coets de les fogueres es llançaven pels Majorals a la nit, però fa uns anys que les penyes participen també a la vesprada. Com Amics del Coet va ser la primera penya a fundar-se, va ser aquesta qui va iniciar els actes de la vesprada. L’any 2011 va ser el primer any que participaren en Sant Antoni i, per tant, el primer any que va haver-hi actes a la vesprada.
En un primer moment, segons Jaume, estava enfocat per als menors i a manera d’exhibició. Aquesta penya ensenya al poble les diferents modalitats de cordà que hi ha en els diferents pobles: comencen amb la del carro, que es podria dir que és la Cordà tradicional, continuen amb la canya de Benissanó i la de Bocairent per a seguir fent una Coetà i finalitzar amb una Cordà.

Des d’Amics del Coet s’ha informat els socis dels diferents actes convidant-los a participar en tot el possible enguany, però al ser
una associació amb tants socis és difícil coordinar-los a tots. D’aquesta manera, està obert el nombre de persones que participaran tant en el menjar com en l’acte de l’associació.

No obstant això, el nombre de participants està al voltant de 150. I és que s’ha incrementat la comanda de pólvora amb motiu del 10 aniversari de l’associació, segons ens indica Jaume Pareja. Així mateix hi ha més calaixos i la cordà serà un poc més llarga que altres anys. Però, el president d’Amics del Coet, detall que no volen canviar el que és el seu acte, ja que és una cosa que els caracteritza i serveix per a ensenyar a tots els assistents a veure que no solament és tirar coets per tirar, sinó que existeixen moltes tradicions, ja que en cada poble es viu i es disfruta d’una forma.

Finalment, des de l’Associació Amics dels Coets, esperen que vaja tot bé, sense incidents i que la gent disfrute com tots els anys.

Vol Lliure

La penya Vol Lliure es va fundar oficialment l’any 2015 i ja compta amb 163 socis. Tal com ens comenta el seu president, Toni Grande, l’any comença per a ells en el mes de Novembre, fent un dinar per a rebre als nous socis, fent aquest dia la foto oficial de grup. Enguany han celebrat el 5é aniversari

Aquesta penya participa en Sant Antoni, fent habitualment un llançament de coets de luxe i una coetà de caixons. D’altra banda, cada any organitza un concurs de dibuix infantil per a xiquets de primària, sota la temàtica Alfàbegues i Coets. Així mateix porta a terme un concurs de paelles, habitualment en el mes de Juny. També participa en la Cordà i Coetà de les Festes de Bétera, el dia 16 d’agost i han participat en la Festivitat del Cristo de la Protecció. A més a més, col·laboren en les diferents exposicions que s’han fet de les Festes de Bétera. A aquests actes locals, se sumen les eixidetes a les cordaes i coetaes de pobles veïns, on no pot faltar la Cordà de Xeraco.
El primer any de participació de Vol Lliure en Sant Antoni va ser l’any 2015, fent un acte d’Agermanament de pobles coeters entre Xeraco i Bétera. Així, enguany compliran 5 anys participant. Aquest 2019, cal mencionar que 9 socis de Vol LLiure són Majorals, entre ells el mateix president. Però, a més a més, Vol Lliure participarà a la vesprada en tercer lloc. En la seua coetà participaran 82 tiradors, eixint sis dones valentes. En un principi eixien dues dones, però en aquest exercici s’han sumat quatre més.
Enguany per la celebració del 5é aniversari tenen preparades vàries sorpreses. Toni Grande, ens convida a veure-les i sols ens avança que l’inici deixarà a més d’un bocabadat.

Fogoners

L’Associació Fogoners va ser fundada a Octubre de 2015, després de la majoralia d’aquest mateix any. Tal com ens comenta el seu president, Ramón Carretero, en acabar les festes uns quants mandres d´aquella colla van pensar que seria una bona proposta organitzar una nova colla coetera en Bétera, pel simple fet que són uns fervorosos amants dels coets i de les tradicions relacionades amb el coet i la pólvora del nostre poble. La penya està formada per 40 socis, homes i dones.

Fogoners participa i col·labora en els actes programats en el dia gran de les festes del poble la matinada del 16 d´agost, concretament en les mesures de seguretat i coordinació per a portar a terme la cordà i la coetà. Formen part de la taula de treball coetera formada per l’Ajuntament, les penyes coeteres i colles de Majorals.

Els Fogoners han portat a terme un curs de formació CRE per a adults i menors a Bétera per a facilitar la formació als nous membres de les penyes i així com als fallers de les comissions del municipi. Des de la seua creació, hi han col·laborat en les colles d’Obreres i Majorals, en la cordà infantil.

Enguany és el primer any que Fogoners participarà en els actes de Sant Antoni, provant també els seus coets a la vesprada. També hi han col·laborat amb la regidoria de Turisme i la regidoria de Festes, al costat dels Majorals, Vol Lliure i Amics del Coet en la coordinació de totes les mesures necessàries per a portar els actes endavant, en la coordinació i difusió dels actes i, totes aquelles mesures necessàries per poder participar activament als actes.

El nombre de socis que participaran enguany a Sant Antoni seran 30, ja que hi ha membres que per diferents motius/obligacions personals no poden participar, segons ens indica Ramón.

Aquesta penya s’ ha decantat per fer una cordà tradicional, que es tracta d’una modalitat típica al nostre municipi. Així, donarà a conéixer modalitats que es porten a terme a altres municipis coeters. Es tracta d’una modalitat on les peces de coets (normalment cada peça està formada per 18 coetets), s’enganxen a un carro que va per una guia a una altura d´uns 3 metres aproximadament, en la que els carros són espentats pels participants i els coets encesos cauen a terra poc a poc, explica el president de Fogoners. Per a finalitzar, aquesta penya farà una xicoteta coetà on disposaran d’uns caixons perquè els participants encenguen i tiren els coets lliurement sempre respectant les mesures de seguretat.

Des de Fogoners han volgut destacar que entre l’Ajuntament, les penyes participants i la colla de Majorals, intenten fer de l’acte un esdeveniment festiu per a tota la població i que puguen gaudir amb la màxima seguretat d’aquesta part de la festa..

Associació de Comerciants

Des de l’Associació de Comerciants també s’ha agraït que s’haja comptat amb ells per a aquesta celebració. L’entitat participarà amb la barra del matí i de la nit, deixant patent que el comerç local ofereix un servei personalitzat i especial als veïns i compta amb tot el que es necessita.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia