Les portes de l’Ajuntament de Bétera van ser el punt de la concentració que va tindre lloc ahir dilluns, 21 de gener, per a defensar la citricultura del nostre territori. Un bon nombre de veïns i veïnes de la localitat, entitats i persones del Món del camp es van sumar a aquesta reivindicació, la qual també va tindre lloc a altres 63 poblacions valencianes. Convocada per la Plataforma per la dignitat del llaurador, la iniciativa compta amb la col·laboració dels distints Ajuntaments, La Unió de Llauradors i Ramaders i FEPACASAJAGrupIntercoop de les Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, Associació Local de Llauradors de Nules, Sindicat Central d’Aigües del riu Millars i l’Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló.

La finalitat de la concentració era demanar la paralització del pacte comercial amb Sud-àfrica. Doncs des de la Plataforma exigeixen a les administracions solucions als problemes del sector, especialment en relació al preu de la taronja, que provoca l’acord econòmic amb tercers països signat per la Unió Europea, entre ells la inexistència d’un control sanitari efectiu a les fronteres o dels aranzels necessaris, de manera que la falta de reciprocitat en aquests temes provoca una desigualtat competitiva a l’hora d’arribar als mercats europeus. Tots aquests assumptes generen discriminació a l’hora de vendre els productes del territori a altres països,

L’alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany (Compromís) i la regidora d’Agricultura, Cristina Ballesteros (PSPV-PSOE) van ser les encarregades de llegir el manifest de la plataforma.

Entre les peticions es demana:

  • Aplicació immediata de la clàusula de salvaguarda.
  • Exigir les màximes cauteles i controls als productes importats.
  • Exigir reciprocitat a les produccions de països tercers.
  • Exigir el compliment de la Llei de Cadena Alimentària.
  • Exigir ajudes directes per als productors afectats.

“Tots tenim un camp i donem de menjar al que ve a collir, a qui ve amb el camió, al dels caixons, però nosaltres no recollim res i toca pagar de la teua butxaca, no traguem prou i tindrem que tancar el grifo. Demanem als polítics que solucionen este problema”, va explicar Manolo González de la Comunitat de Regants del Canal.

D’altra banda Bruno Navarro, de la Cooperativa Agrícola de Bétera, va indicar que “no és només cosa de l’agricultor, afecta molta gent, va contra un sistema de vida, una organització del territori i una manera de viure”.

A continuació, adjuntem un vídeo on es resumeix l’acte de la concentració:

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia