El Dia Mundial de la Lepra es commemora l’últim diumenge de gener per a generar consciència i reduir l’estigma que pateixen els qui contrauen aquesta malaltia. En aquest sentit, el pròxim diumenge 27 de gener se celebrarà aquesta data. En aquest sentit, s’estan portant diverses accions per commemorar aquesta celebració. Així, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) col·labora amb l’ONG Fontilles en la seua campanya. Dins de les accions de Línia 0, s’ha instal·lat una taula informativa en el vestíbul de l’estació de Xàtiva de Metrovalencia fins a aquest divendres, 25 de gener, en horari de 10.00 a 14.00 hores. D’altra banda, als trens de Metrovalencia i del TRAM d’Alacant s’ha instal·lat cartelleria Línia 0 amb aquesta actuació.

Així mateix, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat aquest matí la taula informativa que la Fundació Fontilles ha instal·lat al costat de la porta principal de l’Ajuntament de la ciutat. El primer edil s’ha interessat pels projectes de cooperació al desenvolupament d’esta entitat sense ànim de lucre per assistir persones afectades de lepra i altres malalties desateses, així com per l’atenció sociosanitària que presta a persones majors dependents, persones amb discapacitat i malalts crònics dins del complex sociosanitari de Fontilles. Joan Ribó ha destacat “com l’estigma de la malaltia persisteix encara que la persona ja estiga curada, la qual cosa condiciona la seua vida i el seu futur, per això la importància de les campanyes de sensibilització i del Dia Mundial contra la Lepra, que tracta de recordar-nos que, tot i que pot estar en l’oblit, no s’ha acabat completament amb ella”.

La malaltia de la lepra va registrar 210.671 nous casos en el món en 2017, últim any del qual existeix informació. A més, en aquest període van aparéixer els primers casos de resistència al tractament, van augmentar les recaigudes i van continuar existint altes taxes de discapacitats associades i de detecció en xiquets i xiquetes. Tot això d’acord amb les dades recopilades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que difon la Fundació Fontilles, entitat espanyola sense ànim de lucre referent en la lluita contra la malaltia, amb motiu del Dia Mundial contra la Lepra, que se celebrarà diumenge que ve 27 de gener.

El Dia Mundial contra la Lepra es va instaurar en 1954 a iniciativa del periodista francés Raoul Follereau i se celebra l’últim diumenge de gener amb motiu de la mort de Mahatma Gandhi, en reconeixement del seu intens treball d’ajuda a les persones afectades. El seu objectiu és sensibilitzar sobre l’existència d’una malaltia que moltes persones creuen eradicada, i aconseguir l’ajuda necessària per a previndre-la, detectar-la, reduir la incidència de les discapacitats associades i garantir el futur dels qui la pateixen o l’han patida.

La campanya ‘La teua ajuda canvia vides’, que Fontilles impulsa enguany amb motiu del dia mundial, pretén, precisament, sensibilitzar sobre la necessitat de la detecció precoç de la malaltia i el seu tractament primerenc per a millorar la qualitat de vida de les persones afectades. Un tractament facilitat gratuïtament per l’OMS de dues pastilles diàries durant un any (sis mesos en els casos menys greus) prou per a eliminar el bacteri i, si se subministra a temps, serveix per a impedir el desenvolupament de discapacitats. “Però curar la lepra no és suficient: hem de tractar les discapacitats i millorar les condicions de vida de les persones afectades; cal buscar els casos de lepra, diagnosticar-los i donar-los tractament al més prompte possible; i cal informar i sensibilitzar per a acabar amb l’estigma que marca la vida de les persones afectades i els impedeix trencar el cercle de malaltia i pobresa”, explica Yolanda Sanchis, directora de Sensibilització i Voluntari de l’entitat.

L’eradicació de la lepra i de la resta de malalties tropicals desateses és, precisament, una de les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, definits en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’ONU al setembre de 2015.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia