Al voltant de les 16.00 hores del dissabte passat, 26 de gener, el casal de la Falla Gran Via de l’Est estava ple de fallers i falleres que assistien a un moment únic: la presentació del llibret especial del seu 50 aniversari. Al matí, la comissió va recórrer gran part del municipi de Bétera per recaptar diners per a la “voluntat per a la Falla”. Posteriorment, arribava l’hora de dinar i compartir moments de germanor fins que arribava el moment de presentar a totes les falleres i fallers allí presents el nou llibret que s’ha confeccionat per a celebrar els 50 anys de la fundació d’aquesta comissió.

Així, la presentació era presidida pels màxims representants 2019: Miguel Lucio Pérez i Pérez, Elena Herrera i Asensi, Lucía Pérez i Carbonell i Carles Inglés i Arnal. L’encarregat de donar a conéixer l’estructura i el disseny d’aquest llibre va ser Joan Picher i Bes, qui ha comptat amb la col·laboració i ajuda d’altres membres de la falla per a fer realitat aquest exemplar. En aquest sentit, aquest va donar les gràcies a totes les persones que han participat, com és el cas d’Inma Merino, entre altres. Joan Picher va acompanyar la seua explicació d’una projecció audiovisual, mentre detallava les diferents parts amb les quals compta el citat llibret.

El primer llibret faller amb el qual compta aquesta comissió data de 1993. Posteriorment, passarien uns quants anys, fins que de nou es continuara fent aquests llibrets on consta també la programació de les festes josefines. Els diferents models de llibres, de cada exercici faller, es van exposar damunt la taula perquè els distints membres de la falla pogueren pegar una ullada.

Dins de l’exemplar hi ha una explicació dels orígens i naixement d’aquesta falla en l’any 1969. També hi ha imatges, a través de les quals es fa un repàs cronològic dels màxims representants fallers que ha tingut la comissió des de 1969 fins a l’actualitat. Cal destacar l’explicació que es fa, dins el llibret, de per què s’identifica la Falla Gran Via de l’Est amb el verd. El mosaic de l’escut amb diverses imatges també queda reflectit al llibret. Imatges amb moments màgics i divertits dels seus components tampoc falten a aquest especial. D’altra banda es fa també un repàs de l’evolució de la indumentària valenciana des d’aquells primers anys fins a l’actualitat. Per a aquests tipus d’article s’ha comptat amb la veu de l’experta brodadora Balbina Barchino García. El grup de ball de la Falla Gran Via de l’Est també té una especial menció, on es parla de la seua creació fins a l’actualitat. D’altra banda, l’actual casal d’aquesta comissió també cobra protagonisme en un altre article, recordant la seua inauguració en l’any 1994. Els diversos ‘Saluda’ de les autoritats municipals, així com dels màxims representants 2019 d’aquesta falla i els artistes fallers dels monuments infantil i gran, també són part imprescindible del llibret. El nom de membres de les diverses corts d’honor, les recompenses falleres (brillants, fulles de llorer, or, argent…), els més menuts de la comissió, el programa d’actes… En definitiva, tot un compendi de temes que porten enrere tot un elaborat treball d’un equip que ha investigat, indagat i recopilant imatges i informació.

Per finalitzar l’acte, es va projectar el vídeo que es va realitzar per a la presentació del 50 aniversari que va tindre lloc el 3 de novembre de 2018. La veu en off d’un dels fallers (Juan José Monzó) narra, a manera d’història, el naixement de la comissió i la seua evolució fins a hores d’ara.

Els assistents a aquesta presentació van agrair entre aplaudiments la tasca realitzada perquè aquest 50 aniversari siga recordat especialment.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia