(EFE) La Conselleria de Sanitat ha sigut condemnada a indemnitzar amb 161.993 euros a una dona a qui se li va amputar la cama esquerra per un diagnòstic erroni en el centre sanitari integrat del municipi alacantí de Villena.
La sentència de la secció segona de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià, feta pública pel Defensor del Pacient, estima el recurs presentat per la dona en considerar provat que va existir una “mala praxi” que es va concretar en un error en el diagnòstic que va portar a l’amputació.

La dona, de 53 anys quan es van produir els fets, va acudir el 6 de desembre de 2014 de matinada al servei d’urgències del centre integrat de Villena per un fort dolor sobtat en la planta del peu esquerre, a més de fredor i endormiscament, on li van diagnosticar “parestèsies inespecífiques”.
Com que no cessava el dolor i la sensació d’endormiscament, la dona va tornar a acudir al mateix centre de salut l’endemà passat; en aquesta ocasió li van diagnosticar “fascitis plantar” i li van practicar un embenatge compressiu que havia de portar durant sis dies.

La dona va tornar al mateix centre l’11 de desembre perquè el dolor, l’endormiscament i la fredor persistien i els dits patien inflor, i li van donar el mateix diagnòstic, “fascitis plantar”, retirant-li l’embenatge.

Finalment la pacient, el 13 de desembre, va acudir al servei d’Urgències de l’hospital d’Elda, on va ingressar amb una “isquèmia subaguda al peu esquerre”, i després de les proves pertinents li la va traslladar a l’Hospital General d’Alacant, on se li va haver de practicar l’amputació de la cama.
El tribunal s’acull a l’informe de la Inspecció Mèdica, que conclou que “es va produir un evident error diagnòstic” inicial en el centre de salut, i per tant una “demora en el tractament de set dies, en una patologia que ha de ser tractada en les primeres hores d’aparició de la simptomatologia”.

La sentència considera per això que “va existir una mala praxi” que es va concretar en un error en el diagnòstic el dia 8 de desembre, on ja s’adverteix un símptoma, la temperatura diferent en tots dos peus, que orienta a un problema vascular “clarament” agreujat per l’aplicació d’un embenatge compressiu.
Un “error en el diagnòstic”, afig el tribunal, que “també es va mantindre l’11 de desembre” i que va portar a l’amputació de la cama.
Per això, condemna a la Conselleria de Sanitat al pagament d’una indemnització de 161.993 euros, més interessos legals des de la data de la reclamació administrativa i costes.

Des de l’associació El Defensor del Pacient es lamenta que aquests fets “posen de manifest la impotència i la ràbia de la pacient i dels seus familiars” perquè no se li va practicar cap prova fins al dia 13 de desembre, quan va acudir a l’hospital d’Elda. Assenyala així mateix que “si el dia 6 de desembre l’hagueren derivada directament a l’hospital, o el 8 o inclusivament el dia 11, la pacient no haguera perdut la cama”. Per una altra part, la sentència, dictada el passat 7 de novembre, no és ferm i cabia recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia