(EFE) La prohibició en la Comunitat Valenciana de circs amb animals i d’atraccions firals amb animals lligats tipus carrusel entra en vigor aquest dijous. A partir d’aquesta data, la Conselleria de Medi Ambient obrirà expedient sancionador si els Ajuntaments la incompleixen.

La Comunitat Valenciana s’ha convertit en la sisena comunitat espanyola a prohibir circs amb animals, després que en 2015 ho fera Catalunya, en 2017 Balears, Galícia i Múrcia, i en 2018 La Rioja, segons la coordinadora de la plataforma InfoCircos, Marta Merchán.

En el cas valencià, la prohibició es va introduir mitjançant una esmena a la llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2019 presentada pel PSPV-PSOE i Compromís, en la qual es remetia la seua entrada en vigor al 31 de gener de 2019 per a donar temps a un circ a acabar d’oferir l’espectacle que tenia autoritzat.

La diputada de Compromís Cristina Rodríguez, impulsora d’aquesta esmena, ha explicat que Les Corts ja van aprovar fa mesos per unanimitat una proposició no de llei per a prohibir els circs amb animals salvatges, encara que aquest acord no s’havia materialitzat en cap llei.
Rodríguez ha precisat que la intenció era incloure aquesta prohibició en la futura llei valenciana de protecció animal, de la qual ja existeix un avantprojecte que s’ha consensuat amb col·lectius ‘animalistes’, si bé el poc temps que queda perquè finalitze la legislatura fa probable que no es puga aprovar abans que acabe.

Per això, es va optar per incloure en la llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a enguany aqueixa mesura, referida a tots els animals i de la qual ha dit que en els circs ja estan “conscienciats”, perquè de fet molts compten amb un espectacle amb animals i amb un altre sense ells, ha dit la diputada.
InfoCircos, una coalició de cinc entitats de protecció animal que es va crear en 2013, està plantejant als Governs i als Parlaments autonòmics que impulsen canvis legislatius perquè es vaja prohibint i limitant l’ús d’animals en els circs, ja que el benestar animal és una competència autonòmica.

La seua coordinadora, Marta Merchán, ha manifestat que a Espanya queden molt pocs circs que utilitzen animals, “no més de mitjana de dotzena”, els quals compten amb una “doble programació”, amb animals i sense ells, en funció del lloc en el qual actuen. Ha precisat que a Espanya hi ha quasi 500 municipis on no es permet l’ús d’animals en els circs -entre els quals s’inclouen la majoria de localitats més poblades-, dels quals 38 pertanyen a la Comunitat Valenciana, com la capital, Alacant, Torrent, Torrevella, Alcoi, Elx, Borriana, Burjassot, Oriola o Paterna.
Segons Merchán, la tendència en molts circs ha sigut deixar de tindre animals propis i llogar per temporades números amb un o diversos animals i el seu domador, per la qual cosa en el moment en què es prohibisquen en tota Espanya “simplement han de deixar de llogar-los”.
Ha precisat que, a més, als circs se’ls ofereix la possibilitat de portar als seus animals a un centre d’animals salvatges que la fundació AAP Primadomus té a Villena (Alacant), on en l’últim any i mig tres circs que utilitzaven animals els ha recol·locat allí.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia