Xavier Benedito Casanoves, conegut artísticament com a ‘Xavier de Bétera‘, va nàixer a Bétera fa unes dècades i es pot considerar un dels grans referents del cant valencià i tradicional del panorama actual. Aquest estil de cant el porta a la sang, ja que el pare del seu iaio matern era germà de Joan Casanoves ‘Xiquet de Bétera’, figura representativa per al cant d’estil del Camp de Túria al segle XX (anys 30-40 aproximadament). Igual que a molts de nosaltres els nostres majors ens cantaven cançons de bressol, el seu iao li cantava ‘Albaes‘. D’aquesta manera, ‘Xavier de Bétera‘ va anar introduint-se a poc a poc en el món del cant valencià i va començar el seu aprenentatge quant tenia 7 anys, de la mà de Vicent Izquierdo ‘El Naiet‘. Així, Xavier fa ja 20 anys que va portant el ‘Cant d’estil’ pels carrers, sent en l’any 2012 quan es puja a l’escenari per primera vegada a Manresa. Entre carrers i escenaris, arriba a convertir-se en el primer professor de cant valencià en el conservatori.

Ara, Xavier dóna pas més enllà en la seua trajectòria artística i s’endinsa per les cartografies del folk contemporani, gènere que pren la música tradicional com a fang primigeni del procés creatiu i ho fa modelant-lo i adaptant-lo als temps en els quals vivim per a donar-li un sentit d’acord a la nostra actualitat. D’aquesta manera, i després de més d’any i mig de treball exhaustiu d’investigació, adaptació, gravació i realització, naix ‘Empremtes’. Es tracta d’un nou disc, el nom del qual no podia estar més encertat, ja que en ell han treballat un bon nombre de professionals d’aquest àmbit que han anat deixant el seu segell característic, és a dir, la seua empremta. “Feia temps que volia fer un disc en solitari, comptant amb tots els músics amb els quals formarem un bon equip, però amb els diversos projectes que teníem en marxa com ‘Home romancer’ o ‘Veus populars’, entre d’altres, no arribava el moment”, ens explica el mateix ‘Xavier de Bétera‘. A més, la seua intenció era fer un treball diferent del que ja està fet hui en dia, no tornar a versionar cançons que ja estan fetes. “A mi m’agradava la idea d’agafar cançons que estaven a una fonoteca tornar a donar-li ús. A banda d’adaptar la lletra, agafar peçes que ja no s’escoltaven i recuperar-les”, matissa Xavier.

Per a saber un poc més dels temes que es troben en aquest nou disc, cal mencionar que l’Institut Valencià d’etnomusicologia de la Diputació de València li va comprar a Fermín Pardo (expert en música tradicional valenciana) tot el seu arxiu. Part d’aquest arxiu de les de música tradicional valenciana, va ser escoltat per ‘Xavier de Bétera‘ per a confeccionar el seu últim projecte, sel·leccionant alguns temes per a poder incloure’ls de manera inèdita. “Llevat de 5 temes que jo ja havia cantat però no enregistrat, altres 8 cançons que componen aquest disc de 13 temes són totes inèdites”, indica Xavier.

D’altra banda, “s’ha intentat que tota la Comunitat Valenciana estiguera representada i, donat que també participen professionals de diferents punts de la geografia espanyola com Kepa JunkeraEliseo Parra, Vanesa MuelaCarlos Beceiro o Efrén López, s’ha creat un folk més ibèric amb gran diversitat d’instruments”, comenta el mateix Xavier de Bétera‘. En aquest sentit, en aquest disc es poden escoltar cançons en valencià i castellà (seguidilles de Hortunas, Motilleja i Vallanca). Com avanç, a les xarxes socials, podem trobar un teaser de ‘El Fandango de Sant Mateu’ el qual comença en castellà i va canviant al valencià. Així mateix, podem trobar al disc una havanera de Vall d’Uixó, La Molinera de Segovia, cant d’estil de l’horta, un goig d’El Vallés, un bolero de Xàtiva, una petenera de Muro, una jota, fandango i seguidilla d’Alcublas… “Així, hi ha 2 o 3 lletres que sí que són tradicionals però hi ha altres que s’han fet noves per adaptar-les als temes actuals, com per exemple la violència masclista o l’adaptació d’un goig a una lletra de V.A. Estellés “, prossegueix.

En definitiva, aquest disc ve carregat de sorpreses, però caldrà esperar fins al mes de març per escoltar-lo, ja que està previst que aquest siga el mes de la seua presentació oficial. Aquesta presentació també vindrà carregada de sorpreses. De tots aquests assumptes anirem oferint-vos més informació segons vaja aproximant-se la data.

Per a finalitzar, adjuntem la descripció i el nom de totes aquelles persones que han fet possible ‘Empremtes’:

 • Xavier De Bétera: Veu
 • Eliseo Parra: Veu i pandero quadrat
 • Pep Gimeno Botifarra: Veu
 • Vanesa Muela: Veu, culleres i carajillo
 • Patxi Ferrer: Veu i postisses
 • Néstor Mont: Guitarres i veu
 • Ricardo Esteve: Guitarra
 • Manolo Reyes: Guitarra
 • Paco Lucas: Llaüt, bandúrria, veu, santur, tampura, kanjira, tabla, palmes, postisses i programacions
 • Manel Martorell: Arxillaüt
 • Efrén López: Viola de roda, oud i percussions
 • Tóbal Rentero: Guitarró i dolçaina
 • Carlos Beceiro: Bouzoukis i cittern
 • Didier Ferrando: Flauta: flautí i teclats
 • Pere Joan Martorell: Flabiol
 • Toni Fort: Bansuri i saxo
 • Kepa Junkera: Trikitixa, kanjira, panderetes i llaunes
 • Carlos Sanchis: Acordió i harmònica
 • Ismael Alcina: Baix elèctric
 • Paula Rivera: Violi
 • Eloy Javaloyas: Trombó
 • Manu Pardo: Trompeta
 • Aitor Sáez De Jáuregui: Percussions
 • Lletres: Eduard Marco, Francesc Nicasio i Xavier de Bétera
 • Arranjat per Xavier de Bétera, Paco Lucas i Néstor Mont
 • Produït per Paco Lucas i Néstor Mont
 • Enregistrat a: Andana Records per Paco Lucas, Armando Records per Armando Fernández, Estudis Jara per Eliseo Parra i Ona Studios per Miquel Brunet.
 • Editat i Barrejat per Paco Lucas a Andana Records, Paiporta
 • Masteritzat per Mario G. Alberni a Kadifornia Mastering
 • Correcció de Textos: Eduard Marco
 • Maquetació, Disseny i Fotografies: Joanra Estellés
 • Segell discogràfic: ‘Temps record’
 • Treballs de management: ‘Metrònom’.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia