L’any 2008, amb la inquietud d’un jove anomenat Nacho Sánchez, començava a Bétera un any clau per a la recuperació d’una tradició on la protagonista era la veu més antiga de tot un poble: les campanes. Amb el suport de diverses entitats es recuperava la Campana de Santa Maria, un exemplar de 1513 ubicat a l’església de la Puríssima des de 1835, ja que originàriament es trobava a Porta Coeli. El 15 d’agost de 2008 es va procedir a un concert de campanes abans de la tradicional processó amb la col·laboració de campaners d’altres municipis, marcant un abans i un després en el procés de recuperació d’aquesta tradició.

Cinc anys després, en l’any 2013, es constituïa la Colla de Campaners de Bétera. A través d’aquesta associació, un grup de gent jove està portant a terme un gran treball de recuperació i conservació d’aquest patrimoni.

Des de l’agrupació es procedeix als tocs de l’església de la Puríssima, l’Ermita de la Divina Pastora, la capella del Col·legi Nostra Senyora del Carme i l’església dels Desemparats, així com en alguna ocasió el Castell. També s’ha aconseguit la recuperació dels tocs de totes les campanes de La Puríssima. A més, dues vegades a l’any, totes voltegen a l’hora: el 14 d’agost i la processó del Crist. D’altra banda, cal destacar la recent restauració de la campana de l’Ermita de la Divina Pastora o les tres noves campanes de l’església dels Desemparats adquirides en el mes de març de 2017.

La colla també ha confeccionat uns arxius on es documenta gran part de les campanes que hi ha al nostre terme, com la del Campament Militar o les de les distintes masies de la població. Però ací no acaba tot.

Amb la seua tasca per recuperar i mantindre el patrimoni campaner del municipi, la Colla de Campaners de Bétera va iniciar fa temps enrere una campanya “prorestauració” del conjunt sonor situat a la torre campanar de l’església de la Puríssima Concepció. Per a aconseguir aquest objectiu, van realitzar un concert de campanes amb diferents tocs i espectacles pirotècnics, diferents visites guiades al campanar i una rifa. Amb totes aquestes accions la finalitat és recollir fons per poder ajudar al finançament del projecte. Per aquest motiu, aquest 2019 la colla seguirà amb les citades activitats. Enguany, aquestes s’iniciaran amb unes visites guiades per al diumenge 24 de febrer. El punt de trobada serà a les 10.30 hores en la porta lateral de l’església La Puríssima Concepció de Bétera. El preu de la visita per persona és 1,50 euros. Per a realitzar les reserves o obtindre més informació s’hi ha d’escriure un correu electrònic a la següent adreça: colladecampanersbetera@gmail.com.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia