Bétera acollirà aquest divendres, 15 de febrer, la cloenda de la II Setmana de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. L’acte de cloenda tindrà lloc

en el Saló de Plens del Castell de Bétera a les a les 19.15 hores. Aquest esdeveniment està organitzat per l’Associació de Ciència i Tecnologia de Bétera (ASSTEC).

Allí es rebrà a 5 doctores i grans investigadores. Mariam Tórtora, de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), Isabel Cordero, del grup d’investigació en ones gravitacionals Virgo València, Eva Vallada, de la Universitat Politècnica de València (UPV), Lucía Hipòlit, de la Universitat de València (UV), i Otilia Val, doctora en química i actualment professora en l’IES Simarro de Xàtiva. Aquestes acompanyaran a Nuria Carrasco en una interessantíssima taula de debat titulada “Dones en la Ciència: Realitats i Perspectives”.

D’altra banda, també es clausurarà l’exposició XX Científiques“, la qual podrà ser visitada en horari de 18,00 a 19.30 hores a l’Antic Ajuntament de la localitat. Aquesta mostra està organitzada per l’Associació de Ciència i Tecnologia de Bétera (ASSTEC) en col·laboració amb FEDAVIC (Federació Valenciana de Divulgació Científica) i l’Ajuntament de Bétera.

La mostra recorre el que van fer i estan fent les dones per la ciència i situar-les al lloc que els correspon no només en la ciència, sinó en tots els racons de la societat a través dels seus mèrits i els seus èxits.

Aquesta iniciativa pretén mostrar la contribució de les dones al món del progrés científic i la tecnologia, àmbits pels quals han passat desapercebudes, invisibles tant elles com les seues recerques, descobriments, invents i, fins i tot, patents. Un sector del qual han estat desplaçades a causa de diversos factors, que troben com a nucli comú la construcció tradicional androcèntrica de la ciència, l’ordre social patriarcal i, com a resultat de tot açò, la discriminació per raó de sexe.
No obstant els obstacles, la presència i contribució de les dones en aquestes àrees ha sigut quantitativament i qualitativament molt important. Tan important que resulta excepcional la referència a elles en els llibres. És freqüent, la seua absència absoluta en els textos formatius.
Les dones han recorregut un llarg i dur camí per a defensar el seu dret a la igualtat. Aquesta mostra pretén valdre que les dones, al llarg de la història, han anat molt més enllà del que sabem.

En aquesta exposició es descobreixen dones, algunes avançades a la seua època, que han sigut clau en el camp científic i de la tecnologia. Dones que han de servir d’exemple i de model per a obrir la ment de la societat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia