Des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Mancomunitat Camp de Túria s’està atenent a més pares preocupats pel fet que els seus fills passen massa temps jugant als videojocs o amb el mòbil.

L’entitat ha escrit unes pautes per a regular l’ús de les noves tecnologies i evitar els problemes associats amb la seua incorrecta utilització. No obstant això, des de la UPCCA de la Mancomunitat Camp de Túria també estan a la vostra disposició de manera gratuïta si es necessita assessorament o orientació per a posar en pràctica aquestes pautes.

I és que els videojocs s’han convertit en una de les formes d’oci preferides de xiquets, adolescents i fins i tot de molts adults. No té res de dolent entretindre’ns d’aquesta manera. El joc és primordial en l’era tecnològica en la qual vivim, tant per al desenvolupament psicosocial com per a adquirir nombroses habilitats i destreses. Però quan el seu ús es torna excessiu i no hi ha un control sobre el contingut dels videojocs adequat a l’edat del jugador, jugar pot ser perjudicial en comptes de beneficiós.

Indicadors per preocupar-se

-Aïllament social. Si habitualment prefereixen quedar-se a casa jugant als videojocs a eixir amb amics al carrer. Això genera que no desenvolupen les habilitats socials de manera adequada.

-Disminució del rendiment escolar. Si les qualificacions escolars han empitjorat o els professors informen que no fan les tasques.

-Mala gestió del temps. S’empra excessiu temps en activitats relacionades amb els videojocs, superant el que es pretenia inicialment i augmentant gradualment dia a dia.

-Problemes de conducta. Malestar emocional, nerviosisme i irritabilitat quan es porta un temps sense jugar.

-Esclats d’ira en limitar el seu ús. Incapacitat de tolerar la frustració que genera no poder jugar o complir les normes establides, responent de manera ansiosa o agressiva.

-Problemes posturals o de visió i insomni a conseqüència d’utilitzar dispositius electrònics fins a altes hores de la nit.

Pautes per a poder controlar la situació, davant les actuacions anteriors

-Establiu junts un horari de joc i unes normes que haureu de complir totes dues parts. Doneu prioritat a les obligacions diàries, com les tasques escolars o domèstiques. Especifiqueu en quin horari es pot jugar i quines són les situacions o llocs en els quals no es pot utilitzar cap dispositiu electrònic tals com en el bany, durant els menjars o en el llit.

-Interessa’t per quin és l’ús que fan dels dispositius, a què juguen, quines xarxes socials tenen, amb qui parlen o quins són els seus interessos en la xarxa. A més, aquesta és una manera de reciclar-se en l’ús de les noves tecnologies i de compartir temps amb ells. Si els vostres fills són menors, el control parental dels dispositius és una eina que us serà de gran ajuda.

-Plantegeu i organitzeu activitats en família o amb amics que servisquen com a formes d’oci alternatives a l’ús de dispositius electrònics: excursions, esport, acampades, museus, cinema, etc…

-Informeu dels riscos d’internet quant a l’anonimat i la privacitat. Doneu-los a conéixer els problemes relacionats amb el mal ús (delictes en xarxa, cyberbulling, sexting, grooming) i la necessitat d’actuar en la xarxa amb les mateixes normes socials que en la vida real, sense faltar al respecte a ningú i sense donar informació personal a desconeguts.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia