Fa unes setmanes Betera.com va estar parlant amb Xavier Benedito Casanoves, conegut artísticament com a ‘Xavier de Bétera‘, sobre el seu nou treball Empremtes. Aquest nou disc ja té confirmada la seua data de presentació. Així, el divendres 8 de març serà presentat en societat a l’Auditori de la Casa de Cultura de Bétera. L’entrada serà gratuïta.

Cal recordar que amb ‘Empremtes‘, Xavier de Bétera, dóna pas més enllà en la seua trajectòria artística i s’endinsa per les cartografies del folk contemporani, gènere que pren la música tradicional com a fang primigeni del procés creatiu i ho fa modelant-lo i adaptant-lo als temps en els quals vivim per a donar-li un sentit d’acord a la nostra actualitat. D’aquesta manera, i després de més d’any i mig de treball exhaustiu d’investigació, adaptació, gravació i realització, naix ‘Empremtes’. Es tracta d’un nou disc, el nom del qual no podia estar més encertat, ja que en ell han treballat un bon nombre de professionals d’aquest àmbit que han anat deixant el seu segell característic, és a dir, la seua empremta. Feia temps que volia fer un disc en solitari, comptant amb tots els músics amb els quals formaren un bon equip, però amb els diversos projectes que teníen en marxa com ‘Home romancer’ o ‘Veus populars’, entre d’altres, no arribava el moment. A més, la seua intenció era fer un treball diferent del que ja està fet hui en dia, no tornar a versionar cançons que ja estan fetes.

Per a saber un poc més dels temes que es troben en aquest nou disc, cal mencionar que l’Institut Valencià d’etnomusicologia de la

 Diputació de València li va comprar a Fermín Pardo (expert en música tradicional valenciana) tot el seu arxiu. Part d’aquest arxiu de les de música tradicional valenciana, va ser escoltat per ‘Xavier de Bétera‘ per a confeccionar el seu últim projecte, sel·leccionant alguns temes per a poder incloure’ls de manera inèdita. “Llevat de 5 temes que jo ja havia cantat però no enregistrat, altres 8 cançons que componen aquest disc de 13 temes són totes inèdites”, indica Xavier.

D’altra banda, s’ha intentat que tota la Comunitat Valenciana estiguera representada i, donat que també participen professionals de diferents punts de la geografia espanyola com Kepa JunkeraEliseo Parra, Vanesa MuelaCarlos Beceiro o Efrén López, s’ha creat un folk més ibèric amb gran diversitat d’instruments. En aquest disc es poden escoltar cançons en valencià i castellà (seguidilles de Hortunas, Motilleja i Vallanca). Com avanç, a les xarxes socials, podem trobar un teaser de ‘El Fandango de Sant Mateu’.

Així mateix, podem trobar al disc una havanera de Vall d’Uixó, La Molinera de Segovia, cant d’estil de l’horta, un goig d’El Vallés, un bolero de Xàtiva, una petenera de Muro, una jota, fandango i seguidilla d’Alcublas

L’acte tindrà lloc a les 22.30 hores i comptarà amb la presència de gran part dels professionals que intervenen en aquest disc. Entre ells es troba: Vanesa Muela, Pep Gimeno Botifarra, Patxi Ferrer, Néstor Mont, Manolo Reyes, Manel Martorell, Tobal Rentero, Didier Ferrando, Paco Lucas, Pere Joan Martorell, Toni Fort, Carlos Sanchis, Ismael Alcina, Paula Rivera, Eloy Javaloyas, Manu Pardo, Aitor Sáez de Jauregui.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia