Dijous passat dia 14 de febrer, Malin, una de les femelles de ximpanzé que alberga el Bioparc, es va posar de part mentre romania amb la resta del grup en el seu recinte exterior. L’equip tècnic ja es trobava en “alerta” per l’avançat estat de gestació de la femella i diligentment va posar en marxa el protocol que inclou condicionar especialment els recintes interiors per a garantir el benestar de la mare facilitant el part i donar accés a l’interior per a proporcionar el màxim de tranquil·litat a tot el grup.

Sabent a més que Malin és una mare experimentada, a partir d’aquest moment es mantenia la vigilància i tot transcorria amb naturalitat. La meravellosa sorpresa va sorgir quan els cuidadors van observar que hi havia dues placentes i van veure que la femella portava a dos “bebés” amb els seus respectius cordons umbilicals. El moment es va viure amb una mescla de nerviosisme i alegria perquè és un fet veritablement insòlit i requereix de gran destresa i cura per part de la femella que ha d’atendre a les dues cries nounades.

Amb la lògica cautela per les complicacions que implica aquesta “doble criança”, des de llavors tot està transcorrent amb normalitat i els dos bebés es troben estables, si bé continua sent molt important supervisar l’evolució per la delicada situació. S’ha pogut constatar que els dos xicotets mamen i que la femella té llet en tots dos pits. El fet de trobar les dues placentes evidencia que són bessons i, encara que se’ls diferencia clarament pel color de les seues orelles – un les té fosques i l’altre clares-, encara no s’ha pogut determinar el sexe.

Els bessons nascuts en BioparcValència pertanyen a la subespècie de ximpanzé més amenaçada de les quatre que existeixen en el món. Bioparc València suma aquest èxit a altres naixements del grup reproductor consolidat de la subespècie Pa troglodytes verus amb què compta el parc. L’anterior va ser el xicotet Coco de tan sols 7 mesos.

El grup de València està format per un mascle de 31 anys, Moreno, cinc femelles i la seua prole: Malin de 29 anys i Py de 15 anys, que van arribar de Boras Djurpark (Suècia); 3 germanes procedents de Bioparc Fuengirola, Eva de 23 anys, Natalia de 15 anys i Noelia d’11 anys que és la mare de Coco.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia