120 veïns i veïnes van poder visitar aquest dissabte, 23 de febrer, el Castell de Bétera. Aquestes persones van tindre l’oportunitat de conéixer de primera mà com serà la rehabilitació d’aquest edifici històric, amb les explicacions dels arquitectes que han redactat el projecte d’execució i que seran els encarregats de dirigir la complexa recuperació, Tirso Ávila, José Manuel Climent, Alberto Marco, Andrés Llorent, i l’arqueòloga, Carmen Marín.

Dividits per grups, els assistents van recórrer durant dues hores les estades de l’edifici i van anar descobrint elements impropis com l’escala, que va ser col·locada allí en la intervenció de finals dels anys 80 i que probablement procedeix d’una masia.

Tal com van anunciar als visitants, l’objectiu de la primera fase de les obres serà lliurar a l’edifici dels revestiments que es van col·locar en la intervenció dels anys 80. D’aquesta manera el castell deixarà de ser rosa i tornarà a tindre l’aspecte original, intentant recuperar els materials originals que van ser coberts.

El revestiment s’eliminarà de l’exterior del castell i també de l’interior, juntament amb els sòls de terrasso, i el sòl radiant que està provocant que la humitat puge per les parets de l’edifici. “El procés de restauració del castell serà llarg i haurem d’estar molt damunt de totes les estructures. Els primers que farem és netejar el castell, netejar el revestiment rosa que en algunes parts ja s’està caient. La nostra prioritat inicial és recuperar visualment el que era la imatge del castell, almenys recuperar la part històrica de les fàbriques, els tapials i els carreus. Ara mateix tot està baix un revestiment cosmètic, com una pell, un vel que el tapa. Però el castell és pedra, són marques, ferides i cicatrius que conten una història”, van explicar.

Està previst que es programen més visites quan avancen les obres, “volem que els veïns formen part del projecte de recuperació del castell, volem que aporten la seua opinió i el seu punt de vista sobre el que es va fent. És un procés obert i volem que els veïns de Bétera senten que forma part d’ell”, va explicar el regidor de Patrimoni, Joano Baudés.

Els tècnics van explicar detalladament com seran els primers passos de les obres. la finalitat és que es veja un castell “més semblant al que és un castell de debò, amb pegats, clivelles segellades, amb trams d’un material i d’uns altres. El resultat pot ser xocant per a totes aquelles persones que s’han acostumat a veure un castell rosa i homogeni. El que volem és que els veïns sàpien perquè s’ha fet així i que ho difongueu, perquè aquells que pregunten i que ho vegen de fora, puguen entendre-ho”, han explicat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia