L’olor de pólvora i l’ambient faller ja comença a palpar-se a Bétera. L’exposició del ninot, que obrirà les seues portes aquest dissabte marcarà l’inici dels actes fallers de la Junta Local Fallera de la localitat. Les Falleres Majors 2019 del municipi ja fa mesos estan sense parar, assistint a actes. No obstant, el ritme intens del seu exercici arribarà ara. Betera.com ha volgut parlar amb Omayra Calvo i Zaballos i Carla Gelde i Granell, Fallera Major i Fallera Major Infantil de Bétera, les vespres d’aquestes dates, per a conéixer-les millor i saber com porten els preparatius en aquests moments. Molt entusiasmades i agraïdes per parlar amb elles, ens atenen molt amablement.

Carla Gelde i Granell

Carla Gelde i Granell té 11 anys i és fallera des que va nàixer. Amb la naturalitat que la caracteritza ens conta que, encara que hi hagué algun any que no va ser Fallera perquè la família anava més atabalada amb la comunió de la seua germana  José (Fallera Major Infantil 2015), les Falles les porta tota la vida en la sang. D’aquesta manera, quan li va tocar viure de tan a prop el regnat de sa tia Majo ( José Granell i Baena) com a primera Fallera Major de Bétera en 2014 i després el de la seua germana, explica que li entraren ganes de ser algun dia també Fallera Major i representar a tot el poble. Comptant amb l’experiència de la seua tia i la seua germana, aquestes l’aconsellen i propicien que ella estiga més tranquil·la en aquesta etapa.

Tenint en compte que no sols són eixos quatre dies de Falles, sinó tot un any i no es limita sols a assistir als actes de Bétera, Carla detalla que suposa molta responsabilitat el fet de representar als fallerets i falleretes de tot un poble i que s’ha de complir amb tot com cal. En aquest sentit, li dóna les gràcies a tota la seua família, ja que sense ells seria tot més difícil. Per tot allò que fan per ella, ens confessa que els vol moltíssim.

Ara mateix, ens indica que se sent important dins el Món faller de Bétera en aquests moments i, sobretot, ara que ja estan les Falles quasi ací declara estar un poc nerviosa i amb moltes ganes que comencen ja les Falles i poder disfrutar-les al màxim, acompanyada de la seua cort i la resta de xiquetes i xiquets. En aquest sentit, espera amb ganes l’exposició del Ninot, perquè pensa que aquest dia, al veure els ninots exposats, s’adonarà que les Falles ja estan ahí. En definitiva, es mostra amb moltes ganes. I és que si fóra per ella, les Falles haurien de durar sempre.

D’altra banda, per a Carla són molt importants les xiquetes de la cort infantil. Pensa que són molt divertides i s’ho passa molt bé amb elles. A banda que l’ajuden amb tot i l’acompanyen, al costat de la Cort Major i Omayra, fan que els moments siguen més divertits. A més, com a curiositat, Carla ens fa saber que després comenten els actes i els recorden juntes. Amb elles està convençuda que aquestes Falles seran especials, ja que són les seues amigues.

Per a Carla, Omayra ja és de la família, una tia més. A més, la cort Major, comenta que són un gran suport perquè estan molt atentes amb ells i les aconsellen en tot sobretot la seua tia Majo, qui compta amb l’experiència de 2014. Amb tot açò, està segura que les Falles seran insuperables i que, una vegada finalitzen, totes elles (majors i infantils) continuaran tenint molt bona relació i seran inseparables.

Xema, President de la Junta Local Fallera, també l’aprecia molt. Confessa que aquest és molt graciós i un poc ‘punxeta‘, però que és molt bon President i fa un gran paper. Carla explica que en tot moment està al costat d’elles.

Carla també s’ha sentit molt a gust amb les diferents comissions, durant aquest any. Detalla que a tots els actes i sopars que han assistit, les hi han tractat molt bé i ha tingut l’oportunitat de jugar i divertir-se amb els xiquets i xiquetes de cada comissió. Quan a la seua comissió, la Falla Gran Via del Sur, vol donar-li les gràcies per tot el que ha fet per ella.

Finalment, anima que totes i tots disfruten al màxim d’aquestes Falles 2019, ja que passen volant. Així, els convida que les visquen igual de bé que pensa que les va a viure ella.

Omayra Calvo i Zaballos

Omayra Calvo i Zaballos, és fallera des que va nàixer, però a la Falla Gran Via del Sur és des de l’any 2000, o siga 19 anys. L’any 2016 va complir el somni de ser fallera major de la seua comissió. Ella sempre hi havia somniat en poder representar a la seua falla com la màxima representant. I és que, segons ens conta la mateixa Omayra, es va quedar amb les ganes de ser fallera major infantil i quan va tindre l’oportunitat, no va dubtar en presentar-se per a ser fallera major.

Per a Omayra, ser Fallera Major de la Falla Gran Via del Sur va ser una experiència inoblidable. En aquest sentit, confessa que quan isqué la figura de Fallera Major de Bétera sabia que en algun moment li agradaria ostentar el càrrec, però primer volia ser de la seua comissió. Una vegada va complir el seu propòsit, diu que va ser tan feliç sent Fallera Major que no va dubtar en presentar-se per ser fallera major del poble.

Omayra no hi ha res que li agrade més que les falles i el seu poble, declara. Per aquest motiu, sabia que les dues coses juntes serien especials. I en efecte, manifesta que si va gaudir el 2016, aquest any està sent d’allò més especial per a ella. També explica que, és de veres que va viure el regnat de la seua amiga Majo (Maria José Granell Baena) des de molt a prop. Amb ella va viure molts actes, molts preparatius i molts nervis i emocions, i tenia clar que algun any, voldria viure-ho en primera plana. A l’any següent va viure-ho també amb la seua neboda Majo (María José Gelde i Granell, germana de Carla) i Lorena, i les ganes continuaven amb ella.

Ara, tant Lorena com María José, l’han informat i aconsellat sobre actes i l’han ajudat molt, segons ens comenta Omayra.

Quant al treball que suposa aquest càrrec, Omayra ens detalla que Carla i ella es proposaren comptabilitzar tots els actes que tindríen aquest any, i per ara porten quasi 40 actes. Així que han estat ocupades quasi tots els caps de setmana des de la seua exaltació, han anat a exaltacions d’altres juntes locals, jornades de convivència, concerts al poble, presentacions de les comissions… la veritat és que no han parat! De tota manera, elles confessen estar molt contentes de poder anar allà on vagen, en les seues bandes de Falleres Majors. Així que, ser Fallera Major del poble és una gran responsabilitat perquè comporta molts actes, molts dies… però ella menciona que, quan la teua passió són les falles, no hi ha millor pla que posar-se el vestit de fallera i la teua banda de Fallera Major. Després de ser Fallera Major de la seua comissió somniava en poder representar el més alt càrrec del poble, i ara, ho està vivint amb la màxima intensitat. Per tant, vol gaudir al màxim cada moment i esprémer aquest any. I és que Omayra és feliç cada vegada que es fa el monyo de fallera i es posa els seus vestits.

A causa d’aquest ritme tan intens, Omayra explica que per a una fallera major la família i els amics són molt importants, són ells els que l’ajuden a vestir-se, desvestir-se, preparar les coses perquè tot estiga a punt, preparar discursos, anar d’allà cap ací… En definitiva, manifesta que els porta bojos i en especial a sa mare i a la seua parella. Al mateix temps, ens conta que té la sort de comptar també amb grans amigues i amics que no dubten en ajudar-la en tot el que necessite i que sense tots ells no seria possible. Així, agraeix a tots ells, als seus amics i amigues, a la seua família, a sa mare i al seu nòvio tot el que fan per ella. Per a aquesta jove són el seu suport i la seua vida.

Aquesta Fallera Major tenia moltíssimes ganes que aplegara març i començar en els actes conjunts de totes les comissions i poder disfrutar al costat dels altres representants. Amb l’exposició del ninot inauguren els actes previs a falles i podran descobrir així, alguns secrets dels monuments, com són els seus ninots indultats. Omayra declara que mentiria si ens diguera que no es posa nerviosa, però així es viu amb més intensitat. Un dels actes que espera amb més ganes és la crida. Per a ella és un acte molt emocionant i està convençuda que serà increïble.

Quan li preguntem sobre les seues corts d’honor, Omayra ens conta que Carla i ella són pioneres en tindre cort d’honor, i això és especial i a la vegada innovador. Per tant, està molt contenta de poder tindre a Ámbar i a Majo com a cort. Elles li donen suport, companyia, l’aconsellen, comparteixen nervis, emocions… En definitiva, per a ella és gratificant poder compartir-ho amb elles.

Ámbar no la coneixia abans de ser cort, però gràcies a això, explica que hi ha tingut l’oportunitat de poder conéixer-la i poder crear així una bona amistat. Al contrari, Majo és amiga seua des de xicoteta, i no va dubtar en acceptar el càrrec d’acompanyar-la durant aquest any. En aquest sentit, indica que si el seu vincle ja era gran, és inexplicable com és ara. Omayra se sent molt afortunada de tindre-la com amiga i més que amiga, sent que és la seua família.

En referència a les xiquetes de la cort, manifesta que són les que aporten vitalitat, frescor i fan que aquesta etapa siga molt més divertida.
Si per a ella ser fallera major de Bétera ha sigut un somni, poder viure-ho amb Carla, explica que ho és més encara, donat que és amiga de les seues ties Eva i Majo des de ben menudes i la seua família és com si fóra la d’ella. I és que Omayra ha vist nàixer i créixer a Carla, l’ha portat a la falla i ha ajudat a fer-la tan fallera, que se sent molt orgullosa. Per a ella, Carla és com una neboda, a més de ser un amor de xiqueta, simpàtica, afectuosa, divertida… Per a Omayra ho té tot i compartir aquest any de la seua mà reitera que, sense dubte, és el millor d’aquest regnat.

Per a Xema també té paraules. A ell ja el coneixia la seua comissió, però ara ha pogut conéixer-lo millor. Explica que és una persona molt responsable en el seu paper de president i les ajuda molt, aconsella, acompanya a tots els llocs i es preocupa molt per ella. Però a banda, Xema també té temps per a fer-los un poc la punyeta de tant en tant i, com a curiositat graciosa Omayra ens conta que Xema els du llepolies a les presentacions. Al marge dels moments anecdòtics, Omayra expressa que la figura del president de junta local és una figura molt important, ha de mediar en totes les comissions, planificar actes conjunts i organitzar la junta local. Posar-se d’acord entre membres de diferents comissions i que tot estiga d’acord per a tots és treball difícil, i ell ho du de la millor manera possible. Per a ella, fa un molt bon treball.

Omayra tampoc es deixa de costat a les comissions de Bétera, ja que enguany està tenint l’oportunitat de tindre més contacte amb aquestes. Diu que s’ha sentit molt emparada en cada una de les presentacions i sopars als quals han assistit. Alguns els coneixia més, i alguns menys, però està sent un gran plaer poder compartir-ho amb ells. Ara, Omayra ha pogut crear nous vincles i noves amistats. Al costat de les altres falleres majors de les comissions, explica que han creat una bona amistat i assegura que aquesta perdurarà en el temps.

Respecte a la seua comissió, comenta que és la seua família fallera i sent per part d’ells, un gran suport. Encara que enguany no estarà tant en el meu casal ni en ells, està segura que l’acompanyaran en tot el que siga possible perquè són una gran falla.

Per a tancar la nostra conversa, Omayra li dedica unes paraules al Món faller i a tot el poble de Bétera molt emotives que plasmem tal qual: “Les festes josefines estan a punt de començar! Duguem un any somniant en aquests dies, treballant intensament perquè la nostra festa siga especial, i és l’hora d’eixir al carrer, plantar els nostres monuments i viure la millor festa del món! Ja podem olorar la pólvora, sentir als nostres músics, lluir la nostra indumentària, admirar els nostres monuments… Participeu en els actes programats per les comissions i gaudiu de tots els detalls!
Les falles són màgiques i hem de donar una bona representació de la festa fallera. Siguem respectuosos, amics, que el que destaque d’aquests dies siga la germanor i l’alegria, i així, guardar les falles del 2019 al cor!”

Imprimir article
Comenta aquesta notícia