El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat l’avançament de les eleccions autonòmiques per a “situar a la Comunitat Valenciana en el centre de la política espanyola i obrir una nova etapa com a autonomia de primera”

El cap del Consell, que ha realitzat una declaració institucional aquest dilluns davant els mitjans de comunicació en el Palau de la Generalitat, ha anunciat la dissolució de les Corts i la convocatòria d’eleccions autonòmiques per al dia 28 d’abril.

Amb aquesta decisió, que ja ha comunicat al president de les Corts, Enric Morera i al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, el cap del Consell es converteix en el primer president a exercir aquesta competència reservada a les comunitats històriques, i que permet l’Estatut d’Autonomia.

En aquest sentit, Puig ha donat a conéixer la seua decisió d’utilitzar l'”eina” que concedeix l’Estatut per a reclamar “els drets que per justícia ens pertanyen i el lloc a Espanya que com a poble ens correspon”.

Per aquest motiu, ha explicat que avançar les eleccions autonòmiques “trenca amb la inèrcia d’una posició que no ens ha ajudat” i permetrà als valencians i valencianes votar “com a actors de primera fila de la política espanyola” i “en igualtat de condicions amb les comunitats autònomes que ja exerceixen aqueix dret”.

Així, el cap de l’Executiu valencià ha expressat que, amb la recent reforma estatutària que blinda les inversions per a la Comunitat Valenciana i la creació d’un calendari electoral propi, es “obri una nova etapa de l’autogovern” i es tanca el cercle “cap al reconeixement com a autonomia històrica”.

El cap del Consell ha destacat la importància de singularitzar la Comunitat Valenciana i s’ha mostrat convençut que la decisió d’avançar els comicis afavoreix que les aspiracions dels valencians i valencianes “compten amb un espai polític propi davant nosaltres mateixos i davant la resta d’Espanya”.

“L’avançament de les eleccions autonòmiques -ha prosseguit Puig– ens permet projectar els valors propis del diàleg, l’honestedat i l’eficàcia cap a la resta d’Espanya”.

Una manera de fer política, la via valenciana, que, segons ha manifestat el president, “ha servit al Consell per a revertir en aquesta legislatura una greu crisi institucional, social i econòmica” i situar a l’autonomia en un “moment valencià estable i prometedor”.

Puig ha qualificat l’acord del Botànic com “una història d’èxit” que, “des d’una visió que ha superat el partidisme”, ha generat en la Comunitat Valenciana “un escenari d’honradesa, estabilitat i diàleg”.

El president ha volgut traslladar el seu agraïment tant a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, com a la resta de consellers i conselleres, els qui, ha assegurat “han demostrat que existeix una manera de fer política valenta, honesta i eficaç”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia