Xavier Benedito Casanoves, conegut artísticament com a ‘Xavier de Bétera‘, presentarà el seu disc Empremtesel pròxim divendres, 8 de març. L’acte tindrà lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura de Bétera a les 22.30 hores. L’entrada serà gratuïta.

La presentació comptarà amb la presència de gran part dels professionals que intervenen en aquest disc. Entre ells es troba: Vanesa Muela, Pep Gimeno Botifarra, Patxi Ferrer, Néstor Mont, Manolo Reyes, Manel Martorell, Tobal Rentero, Didier Ferrando, Paco Lucas, Pere Joan Martorell, Toni Fort, Carlos Sanchis, Ismael Alcina, Paula Rivera, Eloy Javaloyas, Manu Pardo, Aitor Sáez de Jauregui.

Amb ‘Empremtes‘, Xavier de Bétera, dóna pas més enllà en la seua trajectòria artística i s’endinsa per les cartografies del folk contemporani, gènere que pren la música tradicional com a fang primigeni del procés creatiu i ho fa modelant-lo i adaptant-lo als temps en els quals vivim per a donar-li un sentit d’acord a la nostra actualitat. D’aquesta manera, i després de més d’any i mig de treball exhaustiu d’investigació, adaptació, gravació i realització, naix ‘Empremtes’. Es tracta d’un nou disc, el nom del qual no podia estar més encertat, ja que en ell han treballat un bon nombre de professionals d’aquest àmbit que han anat deixant el seu segell característic, és a dir, la seua empremta. Feia temps que volia fer un disc en solitari, comptant amb tots els músics amb els quals formaren un bon equip, però amb els diversos projectes que teníen en marxa com ‘Home romancer’ o ‘Veus populars’, entre d’altres, no arribava el moment. A més, la seua intenció era fer un treball diferent del que ja està fet hui en dia, no tornar a versionar cançons que ja estan fetes.

Cal mencionar que l’Institut Valencià d’etnomusicologia de la Diputació de València li va comprar a Fermín Pardo (expert en música tradicional valenciana) tot el seu arxiu. Part d’aquest arxiu de les de música tradicional valenciana, va ser escoltat per ‘Xavier de Bétera‘ per a confeccionar el seu últim projecte, sel·leccionant alguns temes per a poder incloure’ls de manera inèdita. “Llevat de 5 temes que jo ja havia cantat però no enregistrat, altres 8 cançons que componen aquest disc de 13 temes són totes inèdites”, indica Xavier.

 

D’altra banda, s’ha intentat que tota la Comunitat Valenciana estiguera representada i, donat que també participen professionals de diferents punts de la geografia espanyola com Kepa JunkeraEliseo Parra, Vanesa MuelaCarlos Beceiro o Efrén López, s’ha creat un folk més ibèric amb gran diversitat d’instruments. En aquest disc es poden escoltar cançons en valencià i castellà (seguidilles de Hortunas, Motilleja i Vallanca).

Així mateix, podem trobar al disc una havanera de Vall d’Uixó, La Molinera de Segovia, cant d’estil de l’horta, un goig d’El Vallés, un bolero de Xàtiva, una petenera de Muro, una jota, fandango i seguidilla d’Alcublas

Imprimir article
Comenta aquesta notícia