La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,  ha desenvolupat ha organitzat campanya ‘La Dona en la Conservació de la Naturalesa’ a través dels 22 parcs naturals de la Comunitat Valenciana. Amb aquest lema, la Generalitat Valenciana se suma a la celebració del Dia de la Dona, per segon any consecutiu. D’aquesta manera, es portaran a terme activitats en la seua xarxa de parcs naturals. La finalitat d’aquesta iniciativa és visibilitzar a aquelles dones que han deixat i deixen petjada en la conservació de la naturalesa, en el medi rural valencià i l’equilibri general del planeta.

Amb les activitats que es realitzaran en els espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana es pretén animar a les dones de forma indivídual i col·lectiva a formar part d’aquest moviment de conservació de la Naturalesa.

Les activitats desenvolupades dins de la campanya ‘La Dona en la Conseravació de la Naturalesa’ presenten una clara voluntat divulgativa, ja que tenen l’objectiu de posar el focus en la dona com a baluard de la conservació, però també descobrir a la societat, d’una forma diferent i innovadora, els parcs naturals de la Comunitat Valenciana.

En definitiva, xarrades, marxes per l’empoderament de la dona, tallers, rutes guiades, plantacions, projectes de conservació o exposicions fotogràfiques seran algunes de les activitats que es podran gaudir als parcs naturals i que ens serviran per a descobrir l’important paper de la dona en la conservació de la naturalesa.

Per a conéixer les activitats que es duran a terme durant aquest mes de març amb motiu del Dia de la dona es pot visitar la web: consultar ací

Així, al Parc Natural de la Serra d’Espadà, diumenge que ve, dia 10, es posarà de manifest el paper rellevant de les dones en les poblacions rurals, les tasques de les quals, moltes vegades invisibles, han sigut indispensables per a la supervivència als pobles. Tot això serà objecte de debat en un passeig urbà per les poblacions de Higueras i Pavias, xarrant amb les dones sobre la vida de la dona en els entorns rurals en el passat i el present.

Per altra part, al Parc Natural del Penyal d’Ifac a través de la visita a sa Pobla Medieval d’Ifac i de la mà dels guies del parc natural i dels directors del jaciment arqueològic, ens contaran com dues dones, Saurina de Entenza, segona esposa de l’almirall Roger de Llúria, i la seua filla Margarida de Llúria, van arribar a governar la Pobla, fet insòlit en la societat medieval.

Així mateix, el Parc Natural de la Serra Calderona deu el seu nom, segons la llegenda, a Juana Calderón, amant preferida del rei Felip IV que va acabar els seus dies com a bandolera en els contraforts orientals d’aquestes muntanyes després d’escapar-se del convent on havia sigut reclosa pel propi rei. Llegenda o no, el serral de la Calderona sobre el Monestir de Sant Esperit és un dels passos tradicionals que comunicaven la comarca del Camp de Morvedre amb la Plana valenciana pel que podria ser un punt important per a bandolers i emboscats.

El Parc Natural de la Serra Calderona ens convida a comprovar de primera mà la zona per la qual, suposadament, operava aquesta famosa bandolera, a través d’una ruta circular on podrem gaudir d’excel·lents vistes de la Serra Calderona i conéixer millor la història vertadera i la llegenda d’aquesta actriu de teatre del segle XVII que dona nom a aquestes muntanyes.

El Parc Natural del Túria, també serà protagonista en una d’aquestes jornades que es porten a terme al llarg del mes de març.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia