El Servei de Promoció Econòmica, Internacionalització i Turisme de l’Ajuntament de València ha constituït una comissió d’experts per a impulsar el reconeixement de la paella com a Bé Immaterial de la Humanitat. La regidora d’Economia i Turisme, Sandra Gómez, ha presidit aquesta setmana la primera reunió de la citada comissió, que està integrada per experts, promotors i estudiosos de diferents àmbits.

Tal com ha explicat Gómez, aquesta hi ha sigut la primera reunió amb els experts de tot l’àmbit gastronòmic, cultural i social de la paella «per començar a treballar perquè esta recepta valenciana siga reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, perquè la paella mereix un reconeixement que va més enllà de València i més enllà d’Espanya, i és ja de tot el món».

La regidora ha recordat que ja hi ha precedents de plats que han rebut este reconeixement internacional, com ara l’art dels «pizzaioli» napolitans; la «Nsima», pràctica culinària del Malawi; el «café àrab», entés com un símbol de generositat; o la tradició de preparar i compartir la «dolma», signe distintitiu d’identitat cultural en Azerbaijan.

En el cas de la paella valenciana, es tracta d’una tradició culinària i social que constituix una icona d’hospitalitat i un símbol d’unió i identitat valencianes, a més del ritual que suposa preparar i compartir la recepta entre familiars, amics o coneguts que s’integren menjant al voltant del cercle d’arròs. La regidora Sandra Gómez ha destacat, a més, que la recepta i tot el que gira al voltant d’ella «s’està guanyant un lloc en el calendari internacional, sobretot amb les activitats i promoció del Dia Internacional de la Paella, que celebrem el 20 de setembre»

La comissió constituïda aquesta setmana està integrada per representants de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat d’Alacant, i la Universitat Miguel Hernández. També participen experts de Turisme Comunitat Valenciana; la Fundació Turimo València; la Federació Empresarial d’Hostaleria; el Concurs Internacional de Paelles de Sueca; Socarrat Estudi; Wikipaella; Publip’s Servicie Pla; la Denominació d’Origen Arròs de València; i el programa VLC Gastronomia. «Hem constituït una comissió que anirà de la mà dels experts. És un camí llarg per caminar, però estem donant els primers passos per a aconseguir-lo», ha subratllat la regidora.

La constitució de la Comissió d’Experts dona compliment a l’acord del Ple de l’Ajuntament del passat 5 d’octubre, en el qual es va aprovar una declaració institucional dirigida a impulsar i promoure el reconeixement internacional de la paella per part de la Unesco.

El procediment per a sol·licitar el reconeixement com Bé Immaterial de la Humanitat comença amb la Declaració de Bé d’Interés Cultural, que atorga la Conselleria de Cultura. Posteriorment, la Generalitat presenta al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport  la proposta de candidatura a la Llista de béns culturals registrats de les diferents comunitats autònomes per a presentar a la Unesco, l’anomenada Llista Indicativa. El bé que és candidat ha de estar en esta Llista almenys un any, i a partir d’ací el procés continua durant almenys dos anys més, intervenint el  Consell de Patrimoni Històric i el Comité de Patrimoni Mundial per a la seua aprovació.

El Servei de Promoció Econòmica, Internacionalització i Turisme s’encarrega a partir d’ara de portar endavant tot aquest recorregut i tota la tramitació administrativa. De moment, ja ha iniciat els treballs per emplenar la documentació que se sol·licita per a obtindre la Declaració de Bé d’Interés Cultural.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia