(EFE) Uns bessons de ximpanzé que van nàixer el passat 14 de febrer en Bioparc València han mort aquest cap de setmana. Un d’ells va morir després d’un sobtat canvi de vitalitat i l’altre durant un altercat provocat per una de les femelles del grup.

El naixement dels ximpanzés es va produir dins del programa internacional de conservació EEP de la subespècie Pa troglodytes verus, la més amenaçada de les quatre que existeixen, ha informat el centre d’animals.

En el primer cas, l’equip tècnic de Bioparc va observar un sobtat canvi i unes hores després es va comprovar la seua immobilitat.

En aqueixos moments la situació només possibilita mantindre la vigilància de l’activitat de la mare per a intentar recuperar el cos, mentre ella centrava la seua atenció en el mort i desatenia la segona cria, que va quedar en el niu plorant, segons relaten les fonts.

Seguint el protocol, de forma consensuada amb diversos experts internacionals i els responsables del programa de preservació es va prendre la decisió d’intervindre mitjançant un procediment habitual en aquests casos d’anestesiar a la mare per a separar-la de la cria morta i atendre l’altra.

En aquesta acció es va comprovar que la mare tenia llet i que la cria mamava amb normalitat en posar-la amb la seua mare, per la qual cosa es va decidir no revertir l’anestèsia perquè la femella despertara per si mateixa i mantindre a la cria amb la seua mare perquè continuara la criança natural.

A més, les característiques d’aquesta espècie amb forts vincles requereixen que el grup es mantinga unit i minimitzar qualsevol tipus d’intervenció.

La situació romania tranquil·la fins que es va produir un altercat provocat per una de les femelles durant el qual es va produir la mort de la segona cria.

Actualment el grup està estable i a la vista del públic perquè en la naturalesa aquests esdeveniments succeeixen i són acceptats pels animals.

*Bioparc assegura que, per contra, l’equip tècnic està “molt afectat emocionalment” i treballen pel creixement del ximpanzé Coco de set mesos i esperant que arriben noves cries donada la fertilitat del grup reproductor.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia